Hopp til hovedinnholdet

Jeg har magesår, går ikke på medisiner. er snus, røyk og alkohol farlig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16 år, jeg har magesår, har sluttet å ta medesiner for flere månter siden, har hatt problemer med å kaste opp maten min og det jeg drikker. Jeg snuser, røyker og drikker alkohol, som hjemmebrent, jeg har ikke hatt sureoppstøt på flere uker, har vært mye syk, som hoste. Har heller ikke hatt noe behandlig, hva kan skje vist jeg fortsetter sånn?

Besvart 06.09.2019 09:21
 

Svar
Hei Jente 16, og takk for at du skriver til ung.no!

Snus, Røyk og alkohol, spesielt røyk og alkohol er svært skadelig for kroppen. Røyk og alkohol øker tilbøyligheten til å utvikle magesår, og vil kunne forverre eksisterende sår.

Røyking er farlig. hvert år dør rundt 6000 nordmenn av røyking. det øker risikoen for en rekke kreftsykdommer, og personer som røyker lever i snitt 11 år kortere enn ikke-røykere. Røyking er så skadelig at selv det å røyke en gang i blant øker risikoen for alvorlig helseskade. De som røyker på fest har økt risiko for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. røyking vil også kunne påvirke helsen til deg som ung med bla. hyppigere lungebetennelse, bronkitt og bihulebetennelser. 

Langvarig alkoholbruk er også svært skadelig. Hvis man drikker mye sprit, er det fort gjort å miste kontrollen over hvor mye man drikker. Dette gjelder spesielt for hjemmebrent hvor man ikke vet hvor sterk den er. Hvis man drikker alt for mye alt for fort, vil man kunne bli bevisstløs, og i verste fall slutte å puste. Hvis man bruker mye alkohol over tid, har man økt risiko for sykdommer i hjernen og i nervesystemet, høyt blodtrykk, hjerneslag, flere former for kreft, samt leversykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen og hjertearytmier.

Du er under 16, og har ikke lov til å kjøpe hverken alkohol eller tobakk. De som kjøper dette til deg bryter loven og kan risikere bøter eller fengsel inntil 6 måneder dersom det blir oppdaget.

Jeg tenker at det viktigste du kan gjøre for deg selv, og din fremtidige helse, er å slutte med alkohol, røyk og snus nå mens du er ung. Selv om mange i din omgangskrets kanskje bruker dette mye, er det farlig, og vil kunne påvirke livet ditt mange år senere. 

Det er ikke alltid så lett å endre levevaner på egenhånd, men det finnes gode hjelpere. du finner noe info i denne artikkelen. øvrig kan du snakke med helsesykepleier på skolen, eller ved helsestasjon for ungdom eller fastlege for hjelp. Hvis du vil være mer anonym kan du ringe rustelefonen på tlf: 08588. 

I sum vil altså langvarig forbruk av alkohol, røyk og snus kunne være svært skadelig for kroppen din, både på kort og lang sikt - i mye større grad enn å forværre magesår. 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse