Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange kalorier bør jeg få i meg i løpet av en dag for å klare dette?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er ca 150cm høy og 33kg. Jeg får ikke lov å trene eller være aktiv siden jeg er så undervektig pga spiseforstyrrelse ( jeg går til psykolog) Målet er å gå opp 0,5 kg i uken og derfor lurer jeg på hvor mange kcal jeg burde få i meg i løpet av en dag for å klare dette.

Besvart 06.09.2019 15:56
 

Svar
Kjære jente 14

Det er godt å lese at du er i behandling og jeg håper du tar imot all den hjelpen du får tilbud om, får god støtte fra de du har rundt deg og jobber knallhardt for å få det bedre for deg selv. Det er viktig nå!

Det er vanskelig å svare helt konkret på spørsmålet ditt, fordi dette med vektoppgang er veldig individuelt og må justeres underveis i vektoppgangsarbeidet. Dersom du nettopp har startet opp med spising, så er kostlisten din justert til å spise en mindre mengde fire ganger i døgnet. 

Jeg antar at du har fått en kostplan av behandlerteamet ditt. Denne må du følge, til punkt og prikke. Selv om det er vanskelig, så søk støtte og gjennomfør måltidet. Det er viktig at du følger den - ikke spis mindre eller mer. Hold deg til planen. 

Dersom du ikke har fått en kostplan, så be om det. Det er viktig at du både følges av lege og psykolog.

Målet for deg nå er å spise jevnt og trutt igjennom dagen, parallelt med å jobbe med tanker og følelser knyttet til kropp og mat. Du må spise til fire måltider - frokost, lunsj, middag og kvelds. Vektoppgang vil skje, og dersom du ikke går opp, så vil kostplanen justeres noe for å oppnå behandlingsmålet.

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse