Hopp til hovedinnholdet

brunt mensenblod etter oppstart av p-piller

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går på p-piller, og har gått på det snart 3 måneder. Jeg tar sukkerpillene på det 3dje brettet nå. Før har jeg ikke blødd mye når jeg har hatt mensen og blodet mitt har vært helt rødt, men nå blør jeg veldig mye og all mensenblodet mitt er helt brunt. Er det noe galt eller er det vanlig?

Besvart 11.09.2019 15:28
 

Svar
Hei

 Dette er ikke helt uvanlig når man bruker p-piller, men er ikke farlig.

- Inne i livmoren er det en slimhinne som blir bygget opp under en menstruasjonssyklus slik at den blir full av blodrikt vev. Når det ikke blir en befruktning av eggcellen så vil denne slimhinnen bli avstøtt fra veggen inne i livmoren, og falle ut som blod og slim. Dette er menstruasjonen. Noen ganger kommer det veldig mye blod, men senere, og særlig mot slutten av mensen, så kan det hende man får bare litt brunlig utflod. Blodet kan også koagulere, det vil si klumpe seg sammen. Noen ganger skyldes klumper at det kommer ut en litt større bit av slimhinnen som er avstøtt. Disse delene kan se veldig annerledes ut.

Når du bruker hormonell prevensjon, vokser ikke slimhinnen inne i livmoren på samme måte Derfor blir mensen mindre når man bruker hormonell prevensjon, og noen ganger kommer den ikke i det hele tatt.

 Blod endrer farge hvis det blir liggende lenge. Da går det fra å være rødt til brunt. Dette skyldes en nedbrytning av stoffene som finnes i blodet. Det er derfor slik at blod som blir liggende litt i livmoren før det kommer ut er mer brunt.  Det er nok dette som kan ha skjedd I ditt tilfelle.
Dette er ikke farlig, men hvis det begynner å lukte vondt og du får feber eller sykdomsfølelse, bør du oppsøke lege.

 

 

 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med?

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse