Hopp til hovedinnholdet

Veier jeg for mye

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg er 1,74 cm høy og jeg veier 89 kilo er det for mye? Er ganske sikker på det men jeg føler ikke at vekten min hindrer meg jeg hopper like høyt som de tynneste i klassen og jeg løper 60 m nesten like fort. Men jeg har ikke en sjans på jenter fordi de syntes jeg er dor stor:/ Jeg vil ikke anse meg som fet jeg ser ikke fet ut men jeg er ikke en liten gutt. Noen tips til å gå ned i vent som ikke krever trening. Vet jeg bør legge om kostholdet og sånt men hva skal jeg spise?

Besvart 18.09.2019 21:30
 

Svar
Hei

Ut fra din vekt og høyde er du overvektig. Det er flott at vekten din ikke hindre de i å hoppe eller springe. 

Mange regner ut sin BMI (body mass index) og ut i fra hvilket tall man får ser om man er overvektig eller undervektig. BMI er kun et generelt måleinstrument og er ikke et fasitsvar. Noen er svært tynne og har alltid vært det uten at det er noe galt, mens andre har en mer kraftig benbygning og mer muskler som gjør at man får høyere BMI uten at man er overvektig. Det er derfor viktig å ikke se på disse måleinstrumentene som fasitsvar på om du er innenfor normalen.

Du bør ikke tenke slanking, men heller livsstilsendring. Med livsstilsendring mener jeg at det du gjør er noe som bør vare livet ut. De som går raskt ned i vekt av en slankekur går gjerne raskt opp i vekt igjen. Det er fordi en ikke har etablert gode vaner som varer over tid.

Tenk igjennom hvilke usunne vaner du har som kan være lett å gjøre noe med. Start gjerne ikke med det vanskeligste med en gang. De fleste vil gå ned i vekt hvis en slutter med godteri, brus, blokker, baguetter, kjeks og annet snacks.

Du er 14 år og det er dine foreldre som kjøper inn matvarene til hjemmet. Jeg anbefaler deg å snakke med dine foreldre som kan hjelpe og motivere deg til vektnedgang.

Å gå ned i vekt går alltid ut på å øke aktivitetsnivået og å redusere kaloriinntaket. Det handler om å endre på vaner og planlegge kostholdet og aktivitetsnivået. Alle kan i utgangspunktet gjøre det, selv om det kan være vanskelig å endre på dårlige vaner som du har hatt i mange år.

Under har jeg kommet med flere anbefalinger for å gå ned i vekt:

1. Tren regelmessig fettforbrennende trening. Det vil si trening der du blir svett og sliten, og som gjerne varer i timesvis. Det kan være jogging, sykling, svømming, padling, langrenn, rollerblades, fjellturer, aerobic, dansing etc. Start gjerne forsiktig. Det kan være nok med 15 minutter til å begynne med. Deretter øker du både treningslengden, hyppigheten på treningsøktene og intensiteten gradvis.

2. Spis regelmessig 4 - 5 ganger om dagen. Du skal ikke sulte deg! La det være mindre måltider og reduser kaloriinntaket blant annet ved å spise mer grønnsaker enn poteter/ris/pasta og fjærfe, kjøtt og fisk. Forsøk å spise mer fisk og fjærfe enn kjøtt, slik at du ikke blir for tung i kroppen når du skal trene senere på dagen. Spis frukt og grønnsaker til mellommåltider. Man bør spise 5 porsjoner frukt og grønnsaker om dagen, der to bør være frukt/bær, mens tre bør være grønnsaker.

3. Drikk alltid et glass vann før hovedmåltidene. Det fyller opp magen og gjør at du får en tidligere metthetsfølelse.

4. Reduser saltinnholdet i maten. Unngå ferdigmat, snacks og poseprodukter som ofte inneholder mye salt.

5. Kutt ut sukker og sukkerholdige matvarer, samt annet snop/snacks. Kun en gang i uken er nok. 

Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse