Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å bli med i Forsvaret, men har jeg for dårlig helse til det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har alltid vært meget interessert i Forsvaret og har alltid hatt lyst til å bli med på dette. Jeg er 16 år og fant nylig ut om hva Heimvernsungdomen er, her kan du melde deg på fra du er 15,5 år. Jeg har veldig lyst til å bli med på dette, og føler at dette er noe jeg kan trives med. Jeg har bare ett problem: Helsen. Sliter med kraftig astma og klarer ikke å løpe mer en 500 meter før jeg kjenner at det blir ganske tungt å puste. I tillegg har jeg kraftig allergi for peanøtter og har pollenallergi. Jeg klarte ikke å finne liste over helsekrav for Heimvernsungdomen, men det sto at du må ha "god helse" Tror du det er mulig for meg å bli med på dette eller må jeg bare gi opp den drømmen om å være med på Forsvaret eller noe som ligner det?

Besvart 17.09.2019 18:35
 

Svar
Hei

Jeg fant heller ikke helsekrav for Heimevervsungdommen (HVU) da jeg søkte på det, fant bare at der stod en måtte levere legeerklæring. 

Det beste å gjøre da, tror jeg, er at du kontakter ditt lokallag for HVU, som du finner på nettsiden deres. De kan nok svare med konkret på hvilke helsekrav du evt må oppfylle. 

Angående astmaen, så vil det være viktig at du får innstilt medisinene dine så godt som mulig. Hvis du har slike plager i dag, tyder det på at medisinene dine ikke er godt nok innstilt. Noen ganger trenger man sterkere vedlikeholds-medisiner, for å unngå anfall og forverring ved aktivitet (slik du opplever nå). Så jeg håper at om du får bedre oppfølging og bedre medisinering, så vil du kunne springe og fungere bedre. Da kan det godt hende du kan bli med i HVU.

Når det gjelder Forsvaret (og ikke HVU), er det strengere og mer formelle helsekrav enn til HVU (tror jeg). HVU er jo ikke en del av Forsvaret der du har plikt til å rykke ut ved krig, ulykker og slikt. I Forsvaret KAN det hende at astmaen din kan hindre deg - men dette vil jo avhenge av om du får gode medisiner. Og om du blir med i HVU og kan «bevise» at du fungerer greit der, tross astma, så vil nok det tale positivt for å få bli med i Forsvaret. 

Så du bør altså kontakte HVU og din lokale kontakt der. Så bør du også gå til fastlegen din, for å be om bedre regulerering og medisiner for astmaen din. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette er kravene til Forsvaret

Løper på tredemølle (colourbox.com)

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse