Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg utvikle en spiseforstyrrelse, eller er det det allerede?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg spiser frokost ganske ofte å jeg spiser lunsj på skolen hver dag, noen ganger pleier jeg å droppe middag å spise noe lettere mat Å jeg bruker alltid å ta litt mat til kvelds. Jeg veier meg flere ganger om dagen, å føler meg ikke tynn. Jeg er ca 170 høy å veier 53 kilo, å jeg trener 3-4 ganger i uka. Jeg lurer på om det kan utvikle seg til spiseforsyrrelser eller om det allerede er det????

Besvart 12.10.2019 21:27
 

Svar
Hei jente 15 år.

Så bra at du spiser regelmessig og er i aktivitet 3-4 ganger i uka og vekten du oppgir er er helt normal for en på din alder. Derfor synes jeg du skal slappe litt av og forsøke å unngå fokusere så mye på mat og vekt. Og spis middag hver dag, det er både sunt og bra for deg.

Det er glidende overganger fra å ha et anstrengt forhold til kropp og vekt til å få en spiseforstyrrelse, og det er dessverre ikke mulig for meg å si om du har en spiseforetyrrelse eller ikke. Men det er bra at du ønsker å finne ut av dette, for da har du store muligheter til å gjøre gode valg for deg selv, slik at du slipper å utvikle denne vonde lidelsen.

Jeg vil først og fremst anbefale deg å slutte å veie deg flere ganger for dagen, det er ikke hensiktsmessig, da vekten kan endre seg flere kilo i løpet av en dag uten at det betyr at du legger på deg. Slik veiing er bare med på å gi deg vonde tanker som gjør deg misfornøyd.

Men jeg forstår at du bekymrer deg for om du kan ha en spiseforstyrrelse om du bruker mye tid på tanker på mat og kropp, og hopper over måltider. 

Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Sammen kan dere kartlegge dine vaner, tanker og følelser rundt temaet kropp og mat. Ut i fra dette kan dere finne ut hva som kan være den beste hjelpen for deg og hva du selv kan gjøre for å ta gode valg for deg selv.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt. 


Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse