Hopp til hovedinnholdet

Når kommer jeg i stemmeskifte?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ett spørsmål. Jeg er en gutt på 13 år som lurer på når jeg kommer i stemmeskiftet. Jeg begynte å få hår på penisen rundt August 2018. Jeg merker at jeg har fått mørkere stemme i de siste 2 årene, men har ikke serlig mørk stemme. Så jeg er bare litt nysgjerrig på når jeg skal begynne å få mørkere stemme. Takk for at dere kan hjelpe meg

Besvart 12.10.2019 22:04
 

Svar
Hei gutt 13 år.

Det er veldig ulikt når gutter kommer i stemmeskifte, fordi det er ulikt når de kommer i puberteten. Den vanligste tiden for å komme i stemmeskiftet er rundt 9.klasse (13-14 års alder), mens noen er litt tidligere, og andre ikke før på videregående.

Hos noen skjer forandringen fra lys til mørk stemme nesten "over natten", hos andre bruker stemmen lang tid på å "modnes" og det kan være en lengre periode med en lav heshet iblandet lyse pip. Hos andre igjen skjer prosessen så gradvis at ingen legger merke til overgangen.

Disse forandringene skyldes innvirkningen av testosteron på organet som produserer stemmen, nemlig stupehodet. Testosteronet gjør stemmebåndene lengre og tykkere og reduserer stemmeleiet med så mye som en oktav. Når strupehodet forandre form, begynner det også å stikke ut på halsen i det vi kaller Adamseplet.

Ønsker du mer informasjon om kropp, pubertet og utvikling, anbefaler jeg deg å ta en prat med helsesykepleier på skolen.

Jeg håper dette var svar på ditt spørsmål og ønsker deg alt godt.Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for guttene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for guttene