Hopp til hovedinnholdet

Jeg blør utrolig mye når jeg har mensen, og må gå med nattbind om dagen

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hallo ! Jeg har et ganske stort problem ! Jeg har hatt mensen i over ett og et halvt år. Den er enda ikke regelmessig ! Når jeg først har fått mensen, blør jeg. Jeg blør utrolig mye, og må gå med nattbind om dagen, og beina veldig sammen. Det er jo faktisk veldig slitsomt å måtte gjøre ! Det unngår at alt blodet bare renner ned. Om natten er det værst, spessielt de nettene hos pappa. Jeg sover ofte med to truser, to nattbind og en skjokk pysjmasbukse. Jeg er redd for å blø gjennom, for han vet ikke at jeg har fått det, og tør heller ikke å si det ! Nå i natt holdt jeg alt blodet inne på en måte. Våknet kl. 5, og med en gang jeg tok av meg buksen på do, bare rant det ! Jeg har alltid mye,rennende og klumpete blod. (sorry for detaljiert spørsmål/innleggl ! Når jeg er på skolen eller andre ting, går jeg på do omtrendt hver gang jeg får sjangsen. Bare for å tømme meg! Jeg blør så mye i ca.5-7 dager, så er det bare noen dager med småblødning, før perioden er over. Jeg pleier av og til å hoppe over en mensenperiode. Vet ikke hvorfor, men sikkert på grunn av at den ikke er blitt regelmessig enda ! Er alltid så redd for å gå noen steder når det er sånn, for dette er utrolig plagsomt ! Hva kan jeg gjøre for å forminske blødningene, og kanskje blødnings dagene ? Håper på svar !

 

Svar
Hei

Noen jenter har veldig store blødninger.  Det er jo slitsomt, slik du beskriver, og i tillegg så kan man få litt lav blodprosent og lavt jerninnhold i blodet, og bli sliten og slapp.

 

Jeg vil råde deg til å ta en prat med legen om dette.  Legen bør i alle fall sjekke blodprosenten din og jernlagrene, og vurdere om du treger jerntilskudd.  I tillegg så kan jo legen vurdere om det er noen spesiell grunn til at du blør så mye, og også vurdere om det kan finnes en løsning for deg.  Det er jo slik at når jenter starter på p-piller, så blir det mindre blødninger, så det kan jo være et alternativ etterhvert i alle fall.

 

Det kan være praktisk for deg å venne deg til å bruke tamponger.  Det å bruke tampong i tillegg til bind når du blør mye, kan være en ekstra trygghet. 

 

Jeg syns at du skal fortelle pappa at du har mensen, og at du blør veldig mye og er redd for å blø igjennom om natten slik at du kan få sovet bedre der også.  Å ha mensen er jo helt normalt for en ung dame, og pappa vet jo også det.  Evt. kan du jo få mamma til å si det til ham (hvis de prater sammen).  Det kan jo også være lurt å sikre seg litt ekstra om natte når man blør mye, med et ekstra vaskbart lag under lakenet.  Et tykt håndkle e.l. kan brukes.  Det finnes jo også å få kjøpt ekstra store inkontinensbind på apoteket.  Kanskje du kan kjøpe det eller få mamma til å gjøre det, slik at du har det på lur til netter du blør veldig mye. 

 

Prat med mamma om dette, eller ta en prat med helsesøster på skolen din.  Lege du kan prate med, er fastlegen, eller lege på Helsestasjon for ungdom.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om hva mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig?

Les mer

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen


Quiz: Hva vet du om det å være homofil?

Kan lesbiske og homofile gifte seg i Norge?