Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om tampongbruk

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som har hatt mensen i 2 år, og tenkte jeg ville begynne med tamponger. Jeg har prøvd noen ganger før, men jeg får den ikke helt inn. Så jeg har et par spørsmål :) 1. Skal den så langt inn til man ikke ser den, før den skal bakover? 2. Kan man tisse med tampong? 3. Blir tampongen våt av tiss etter dobesøk? 4. Må man skifte tampong etter dobesøk? Tørker man seg vanelig med tampongen i skjeden? 5. Ca hvor langt inn skal tampongen(cm) ? 6. Hvis man bruker de minste tampongene må man skifte oftere da fordi den blir full av blod? Hvor ofte skal man bytte tampong? 7. Lukter det ekkelt når man bruker tampong? 8. Hvordan er det enklest å vaske seg nedentil når man har mensen? Håper dere kan svare fort :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

1. Tampongen kan skyves inn i en direkte retning litt på skrå bakover.  Hvis det er vanskelig å få til, kan du prøve å bruke tampongen "tampax" som har en inførselshylse med i pakken som hjelper til å holde retningen på tampongen og få den lettere godt inn.  Hvis tampongen ikke kommer langt nok inn, vil man kjenne den og det kan være ubehagelig.

 

2, 3 og 4. Man skal som hovedregel skifte tampong når man er på toalettet, men det kan gå fint å tisse hvis man må det før det er tid for å skifte tampong.  Snoren kan bli våt av tiss, men ikke selve tampongen. Man tørker seg vanlig.

 

5. Tampongen skal omtrent så langt som man kan greie å dytte den.  Skjeden er ca. 10 cm lang.  De minste tampongene er kanskje 6 cm.  Det betyr at det skal være ca. 3-4 cm fra skjedeinngangen og opp til der tampongen starter når den ligger langt nok inn. 

 

6.  Hvis man bruker de minste tampongene på dager man blør mye, må man skifte oftere fordi den blir full av blod raskerer enn en større tampong.  Etterhvert vil det beste være å bruke en litt større tampong når du blør mye og en mindre tampong når du blør lite.  Man bør skifte tampong ca hver 3. -4. time. Noen ganger blir den full før slik at man må skifte oftere av den grunn. 

 

7.  Det kan lukte litt av menstruasjonsblod, men egentlig blir det mindre lukt ved tampongbruk enn ved bruk av bind.

 

8.  Daglig dusjing av underlivet, er kanskje den beste måten å vaske seg på.  Det går også an å bruke ren klut.  Ved skifting av bind eller tampong, kan man, hvis man føler behov for det og for å redusere lukt, bruke en våtserviett for underlivet. 

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen