Hopp til hovedinnholdet

Hva er vanlig energibehov hos ungdom?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Kan du fortelle meg hvor mange kalorier jeg trenger å spise daglig. Jeg vet at en voksens behov er rundt 2000 kcal, men er det noen forskjell fra en ungdom? Vennligst fortell i kcal beregningen...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for ditt spørsmål. Hvor mye kalorier man normalt trenger om dagen, vil variere en del. Det påvirkes av kjønn, aktivitetsnivå og energiomsetning/forbrenning som igjen er påvirket av arv eller andre faktorer som spiller inn. En regner med at en inaktiv kvinne har et daglig energiforbruk på omtrent 9000 kJ (2200 kcal) og en inaktiv mann på omtrent 12000 kJ (2800 kcal) pr dag. Siden jeg ikke vet din høyde og vekt og ditt aktivitetsnivå er det vanskelig å gi noen konkrete anbefalinger for hva akkurat ditt energibehov er. Ut ifra Helsedirektoratets undersøkelser på energibehovet hos jenter i Norge i alderen 14-17 år, ligger det også på 2200 kcal. For gutter i denne aldresgruppen er det på 2900 kcal. Da er det tatt utgangspunkt i et middels aktivt aktivitetsnivå. Energibehovet øket ved fysisk aktivtet. Hvis en spiser sunn mat kan en spise ganske godt til de 3-4 hovedmåltidene og 1-2 mellommåltidene som anbefales å ha per dag for å komme opp i denne kalorimengden.

 

Jeg vil uansett anbefale deg og ikke være fokusert på mengden kalorier du får i deg som et parameter på om du får i deg det du trenger eller ikke. Jeg anbefaler deg heller å fokusere på å velge sunne og varierte matvarer i hverdagen. Et mest mulig sunt og variert kosthold i kombinasjon med regelmessig fysisk aktivitet er det som anbefales for å bevare og oppnå en sunn helse og kropp til befolkningen generelt. Du kan lese mer om konkrete anbefalinger i forhold til kosthold og trening i den vedlagte artikkelen.  

 

Håper svaret har gitt deg mer oppklaring på ditt spørsmål.

Vennlig hilsen ernæringsfysiologen, ung.no og treningskonsulenten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold