Hopp til hovedinnholdet

Føler meg trist.  Går dårlig på skolen fordi jeg ikke gidder å gjøre noe.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. jeg har de siste årene følt ganske sterke høst- og særlig vårdepresjoner. Status per i dag: jeg er lei meg når jeg står opp, jeg er lei meg når jeg legger meg. Det handler mest om skole og jeg detter mer og mer ut fra det livet jeg pleide å leve. Går 3. klasse på vgs, skulker skolen og hopper over prøver og innleveringer. rett og slett fordi jeg er lat. Jeg gikk ut av ungdomsskolen med 4,5 i snitt, men etter et halvt år på videregående hadde jeg ca 3, nå sitter jeg her på tampen av sisteåret med varselbrev i de fleste fag. Ikke fordi jeg er dårlig, fordi jeg ikke gidder å gjøre noe. Jeg kunne gjort ting lett, men jeg sitter heller på youtube og facebook etc. Mamma og pappa er ingeniører og er veldig opptatt av fremtiden og studiene mine. Jeg vet de vil det beste for meg, men de blir så forferdelig lei seg når de oppdager at det går dårlig. jeg er stressa når jeg er hjemme, fordi jeg er redd de skal spørre meg om ting ang. skolen. Jeg gråter hver kveld og skjønner at jeg har faktisk ødelagt hele fremtiden min på å sitte timesvis i et klasserom og gjøre småting på internett. Så i tillegg til dette har jeg nå i vinter/vår brukt opp sparekontoen min på 25 tusen, det har vært noen damer som har gått i vasken og jeg jobber mindre og mindre, fordi jeg vil ha tid til å gjøe andre ting. Jeg er ikke noe spesiell, populær, har ikke laget noe jeg kan være stolt av. Jeg har gode venner, fester ofte med folkene fra skolen og koser meg, er jo russ i år. Men når man går ut av videregående med 2/1 i snitt + flere titalls timer fravær og angrer morgen og kveld på alle pengene jeg brukte på fest og reising, alle skoledagene jeg kjedet meg på facebook. Hva er gleden med å leve da? Jeg er jo flau. Jeg er som sagt lei meg og tenker på dette fra jeg står opp til jeg gråter meg i søvne - samtidig vet jeg at hvis jeg tar livet mitt nå så blir jeg tenkt på i en uke og så er det glemt. Jeg vil jo huskes for noe. anyway. jaja, jeg vet det går ann å "leve" på nav. bli tjukk og gjemme meg inne i et kott resten av livet på pengene til skattebetalerne. i såfall kommer jeg ikke til å ha noen venner og det blir litt kjipt. Dette ble veldig mye skriving. Jeg har ikke skrivd sånn her før, men i kveld ble det så mye sorg hjemme. har prøvd å finne lignende spørsmål om selvmordstanker, men det eneste jeg har funnet er innlegg fra 12 år gamle jenter.. Se på meg, jeg er 18 år og har ingen ting annet en skuffede foreldre og det rotete gutterommet. Dere trenger ikke publisere dette spørsmålet, dette er kun for å få det ut av meg. Jeg har gode venner som jeg er ærlige med og snakker om mye seriøse greier. Jeg har snakket om damer og skole etc. med noen venner, men tør ikke si til venner eller foreldrene mine at jeg vurderer å ta livet mitt. Så som sagt. jeg har aldri skrivd sånn her før. var mest for å få det ut av brystet. og høre om kanskje dere hadde funnet noe mening om dere satt igjen med under 2 i snitt og ingen penger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du skriver til oss nå.  Jeg tenker at det du skriver i seg selv viser mye selvinnsikt, og at du nærmer deg et tidsskille der det har gått opp for deg at du nå har soset bort mye tid uten å gjøre noe med det, men fremover har ønske om noe annet.  -Jeg tenker at det nettopp er slik at du nå har mulighet til å ta tak i livet ditt.  Det som er gjort er gjort, og det kan du saktens angre på, men det er lurt at du ikke lar deg dra videre ned av dette, men tar en bestemmelse for tiden FREMOVER. Bestem deg for å gjøre så god innsats som mulig fremover.  Begynn NÅ.  Kanskje kan du ved å ta en siste innspurt redde noen karakterer.  Det du ikke greier å redde nå, må du jo gjøre noe med etterpå.  Det er aldri forsent.  -Men det vil jo koste deg litt ekstra penger og innsats å ta opp fagene du må ha bedre karakter i.  -Javel, men det er fullt mulig.  Jeg vil råde deg til å ta en prat med rådgiver på skolen din. 

Kjenn på energien som ligger i å ta en bestemmelse for å ta tak nå.  Husk at det er innsatsen HVER dag og HVER time fremover som gjelder.  Bestem deg for noen enkle ting som å aldri være på andre nettsider mens du er på skolen.  Bestem deg for å gjøre leksene for eksempel en time hver dag FØR du gjør noe med venner.  Prat med foreldrene dine om at du vet du har soset bort mye tid, men at du nå vil ta tak.  -Kanskje du skal gjøre det for å få noen råd med på veien, eller kanskje du skal gjøre det når du har lagt en plan for hvordan du kan få tatt opp de fagene du må for å få bedre karakterer.  Tenk over hva du kunne tenke deg å utdanne deg til, og start en målrettet innsats for å nå det målet.  Du kan starte nå, og fortsette neste år med en helt annen og målrettet innsats. 

 

Det høres ut som det er din egen dårlige innsats som har gjort at du nå føler deg trist både tidlig og sent.  -Det kan du altså gjøre noe med ved å starte med å gjøre ting annerledes fra nå.  Sett deg oppnåelige mål, som å komme deg på skolen til hver time, delta på prøver uansett og følge med i de skoletimene du har igjen.  Bestem deg for at du skal tåle å ha det litt kjedelig og for å gjøre ting selv om du ikke helt orker.  Du sier selv at du er lat.  -Det er det jo bare du som har makt til å gjøre noe med.  -Det er mulige mål å nå, og når du når mål du setter deg, vil du bli mer fornøyd. Du må tåle å presse deg selv litt, og gjør du det vil du bli mye mer fornøyd.

 

Du finner noen tips som kanskje kan være til nytt i artiklene under.

Lykke til videre. 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise