Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)

Jeg føler meg skikkelig sliten, deppa og trist om dagen

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg føler meg skikkelig sliten, deppa og trist om dagen. Dette har vart siden juletider og jeg merket det ekstra godt nå over nyttår. Jeg syns alt er ett ork, og jeg blir sliten og lei meg bare av tanken på ting jeg skal gjøre fremover. jeg griner uten grunn og får ofte en sånn ubehagelig og rar følelse inni meg(i magen), som jeg ikke helt vet hvorfor jeg får, er dette ett tegn på noe? Jeg tror jo dette kan ha noe med at jeg er deprimert, men jeg vet jo ikke hvorfor jeg er det :( jeg har ingen grunn til og føle meg trist og deppa, jeg har jo gode venner og familie, jeg trives på skolen og finner på mye morro på fritiden. men nå i det siste så har jeg begynt og si nei når venner spør om vi skal finne på noe, rett og slett for at jeg vil være hjemme og sove og slappe av. Og jeg føler at jeg dytter vennene mine unna fordi jeg blir sliten bare av tanken på og dra ut av huset for og møte dem. Jeg vil veldig gjerne ha hjelp, men jeg vil ikke sette meg ned og snakke med noen om det , for jeg prøver alltid og vise folk at jeg har det kjempebra og at alt er helt greit, og jeg hater og grine foran andre, for jeg føler meg så dum da. og en ting til, jeg tenker bare mer og mer på "gamle dager" som da jeg gikk på barneskolen og ungdomskolen, og jeg blir egentlig ganske glad av og tenke på det, men jeg merker også at jeg føler ett lite savn og tenker at jeg vil reise tilbake til den tiden, for da var alt mye lettere og mindre komplisert og jeg følte meg ikke så utslitt hele tiden, som jeg gjør nå. har du noen tips/råd om dette? og eventuelt noe svar på hva som "feiler" meg ellernoe?? Jeg vil ha tilbake den gamle meg, som var glad hele tiden og tok initiativret til og finne på ting med venner og famile.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I perioder kan man føle seg mer trist/deprimert og være uten overskudd.  Noen ganger kan det være noe som utløser det, mens andre ganger kan det komme uten at man helt ser noen sammenheng. 

 

Når du har det slik du beskriver nå, så vil jeg råde deg til å prate med noen om det, finne litt ut av det og få råd og veiledning for å få det bedre igjen. 

 

Du finner noen råd i artiklene under som kan være nyttige for deg.  -Ta en titt og prøv om du kan få til en endring på den måten. 

 

Ellers vil jeg råde deg til å fortsette å dytte deg selv litt til å være sosial, selv om du kjenner litt motstand.  -Ofte hjelper det på humøret når du først kommer deg igang, og hvis du isolerer deg mer og mer, gjør det ofte ting verre.  -Men du skal selvsagt også gi deg tid til å hvile når du føler du trenger det.  Nattesøvn er superviktig å ha orden på, for mangel på søvn kan fort gå ut over humøret.  Sunn og regelmessig mat er lurt og frisk luft, sol og trening kan gjøre godt når man føler seg litt trist. 

 

Du kan ta en prat med helsesøster på skolen din, med fastlegen eller med noen på Helsestasjon for ungdom der du bor.  Prat også gjerne med noen av dine nærmeste.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser