Hopp til hovedinnholdet

Det er at magen min rumler HELE tiden.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Har et veldig irriterende problem. Det er at magen min rumler HELE tiden. Sliter med luftplager også, og det er så plagsomt at jeg prøver å bare isolere meg på skolen, og vil bare være alene. Det er så flaut. Spesielt i et helt stille klasserom. Har tatt en sånn cøliakitest på nett. Og på den fikk jeg svar på at jeg hadde mange symptomer på det. Kan det være det? Eller kan det være noe annet? Det er ihvertfall veldig plagsomt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til ung.no!
Du forteller at du er plage med luft i magen. Luft i magen og rumpling i magen er svært vanlig. Det kan være medisinske forklaringer bak palgene, men veldig ofte er årsaken den maten du spiser og måten du spiser den på. Men det er også slik at luftplager, rumling og ubehag i magen kan være symptomer på en rekke sykdommer i mage-/tarm-systemet.
Hvis du tror at årsaken til plagene dine kan være allergi elle intoleranse, må du til fastlegen din for å sjekke det.

Enkelte andre matvarer kan også ved nedbryting i tarmene føre til økt gassdannelse. Noen av de vanligste matvarene som gir disse problemene er erter, bønner, løk, kål, rosenkål, blomkål, brokkoli, mais, fruktose og de kunstige søtningsstoffene sorbitol og manitol. Hvis du får i deg mye av en eller flere av disse matvarene, kan du prøve å redusere inntaket.

Det du kan forsøke for å få mindre rumling i magen er følgende:
Spise rolig og tygge godt, slik at du svelger minst mulig luft når du spiser. Det å ha en gjevn måltidsrytme og heller spise litt mindre måltider, men oftere, kan også hjelpe. Det anbefales å ha 3-4 hovedmåltider om dagen, og 1-2 mellommåltider.
Det å velge sunne og varierte marvarer til dagens måltider er det som anbefales. Hvilke matvarer dette gjelder kan du lese mer om i artikkelen under.

For å få noen gode råd om hva du selv kan gjøre for å unngå luftplager, kan du gå inn på NHI.no å les.

Ofte er det slik at en selv legger mer merke til lyder og rumling enn det andre rundt deg gjør. Jeg tenker at du bør snakke med foreldrene dine om plagene dine, slik at dere kan vurdere om det er nødvendig å få en sjekk hos fastlegen din. De kan også hjelpe deg med kostholdet ditt.

 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold