Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil prøve ut en diett hvor man bare drikker vann. Er dette farlig?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på ca 90 kg og 182 cm høy. Jeg har vært inne på nettet og lest mye om "Water fasting" hvor de drikker bare masse vann og går ned veldig fort i vekt. Jeg vil prøve dette, er dette farlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ingen god idé å prøve ut en slik diett. Årsaken til at man går raskt ned i vekt ved å kun drikke vann er at kroppen ikke får tilført noe energi. Dette vil gi mange uheldige og alvorlige konsekvenser som jeg vil fortelle om her:

Sult påvirker kroppen negativt på flere områder. Den blir stresset, konsentrasjonsevnen går ned, man går glipp av viktige næringsstoffer, og man blir svak og tiltaksløs. Kroppen er avhengig av jevn tilførsel av energi for at vi skal klare å leve. I perioder med sult, vil kroppen derfor sette ned forbrenningen kraftig for å bruke minst mulig unødige krefter. Den setter altså inn alle krefter for å overleve, og for å gi nok energi til cellene i kroppen. Når kroppens funksjoner går saktere fordi man sulter, innebærer det også at man blir slapp, ukonsentrert og får et nedsatt immunforsvar. Det betyr at man lettere blir syk og presterer dårlig i det sosiale livet og på jobb/skole. Det er altså ingen fordeler med å sulte seg selv, og det er svært farlig å gå ned i vekt på den måten. Man risikerer å få store mangler på mange vitaminer, mineraler og næringsstoffer. 

I en tidlig fase av sult (f.eks. i løpet av natten) vil blodsukkerkonsentrasjonen synke og føre til at man bruker av leverens energilagre (glykogen), samt fettsyrer fra fettvev for å tilføre kroppen energi. Ved lengre sult vil man i løpet av det første døgnet bruke opp hele leverens lager. Muskelproteiner vil bli brutt ned for å produsere sukker (glukose) som hjernen bruker som energikilde. De første 2-3 dagene av absolutt (fullstendig) sult vil en betydelig mengde muskelproteiner raskt brytes ned for å sikre kroppens energibehov. Etter hvert vil kroppen tilvennes sulttilstanden slik at den begynner å tære på kroppens fettlagre i tillegg til muskelproteiner slik at muskelnedbrytingen går saktere. Kroppens forbrenning vil også bli lavere enn normalt. Ved langvarig sult vil kroppens respirasjonsmuskler (pustemuskler) til slutt svikte (p.g.a. nedbryting av muskulatur) og dette vil medføre død.

Vi understreker at det er skadelig for kroppen å sulte, da kroppen verken vil få tilførsel av den energien eller de næringsstoffene som den trenger. Kroppens stoffomsetning endrer seg, og etter langvarig sult vil introduksjon av normale mengder mat kunne føre til forstyrrelser i noe som kalles elektrolyttene i blodet, noe som i verste fall kan føre til hjerterytmeforstyrrelser. Har man sultet seg over tid bør man kontakte lege. 

Dersom du lurer på dette fordi du ønsker å gå ned i vekt, vil jeg på det sterkeste advare mot at du sulter deg. Dersom du ønsker å endre vekten din kan du lese om hvordan dette kan gjøres på en bedre måte i artikkelen nedenfor. Husk at man alltid ved vektreduksjon bør få hjelp og veiledning av voksne, helst en lege, klinisk ernæringsfysiolog eller helsesøster for å sikre at dette skjer på en helsemessig forsvarlig måte. Jeg legger ved en artikkel om slanking som viser at man faktisk kan spise ganske mye når man skal ned i vekt.

 

Jeg håper dette kan være til hjelp for deg.

Hilsen Ernæringsrådgiver, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse