Hopp til hovedinnholdet

Nummen tå. Mistenker nerveskade/nevropati.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, er 17 år og går på idrettslinja og spiller fotball. Har hatt en nummen tå i en og en halv uke nå og jeg mistenker at det er nevropati. Elsker sukker og har spist alt for mye sukker de siste 5 årene (godteri nesten hver dag). Er veldig redd for sprøyter så vil ikke si det til mamma og pappa enda. Mulig å behandle den tåa hjemmefra? eller må jeg til legen? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har blitt nummen i en tå.

Det er riktig at diabetes (som kan komme av et usunt kosthold), kan føre til nedsatt følelse i beina. Men dette gjeld der for de som har hatt diabetes i mange (ti)år, og har hatt dette "ukontrollert", eller fått lite/dårlig behandling. Jeg tror neppe det har skjedd hos deg. Du kan trygt spise sukker og gjøre det som du tidligere har gjort. Det er bra at du trener og er aktiv, ellers bør man spise sunt og variert. Litt godteri kan man unne seg av og til.

Nummenheten må ha en annen forklaring. Det kan være alt fra trange sko, uheldig bevegelsesmønster, innklemte muskler og nerver osv. Du kan se dette litt an. Bedrer det seg ikke i løpet av noen dager/en uke, bør du gå til fastlegen din for en sjekk. Men jeg mistenker ikke alvorlig sykdom, så du trenger ikke være bekymret. 

 Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Alt du trenger å vite om helsa og sykdommer

Lurer du på noe om en diagnose, anbefaler vi deg å bruke kvalitetssikrede informasjonskanaler. På helsenorge.no finner du kvalitetssikret info om helsetema og om ulike symptomer og sykdommer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår