Hopp til hovedinnholdet

Er 'Litago Uten' sunt?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hallo der! Jeg er veldig nysgjerrig på om 'Litago Uten' kan betraktes som sunt? Siden det ikke inneholder både tilsatt kunstig søtstoff og sukker. Jeg har nå de siste 2 ukene drukket minst et glass av det hver dag, og klarer bare ikke å gi meg på grunn av tanken på at det ikke inneholder tilsatt sukker eller søtstoff.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

'Litago Uten' kan betraktes som sunt. Hvis man ser på næringsinnholdet i denne, så vil man se at det inneholder mye bra:

  • Litt kostfiber fra 'polydekstrose av mais'
  • Bra med proteiner
  • Vitaminer og mineraler som kalsium og vitamin B
  • Ikke noe tilsatt sukker.

Det er med andre ord en forholdsvis næringsrik drikke å innta, og du kan fint drikke ett glass med dette om dagen.

Du har rett i at Litago Uten ikke inneholder hverken sukker eller søtstoff.

Grunnen til at det allikevel smaker søtt er av to årsaker:

1. Det er tilsatt polydextrose av mais, dette er fiber fra mais som nesten ikke inneholder kalorier, det gir ikke noe særlig blodsukkerstigning, men det smaker litt søtt. Det er med andre ord en fin måte å få en matvare til å smake søtere på, uten å tilføre sukker.

2. Produktet er laktosefritt. Det betyr rett og slett at laktosen (melkesukkeret) er nedbrutt på forhånd av enzymet laktase (som er tilsatt). Vanligvis brytes laktose ned i tynntarmen vår, men hvis man har laktoseintoleranse så mangler man enzymet laktase, så ved å tilsette dette enzymet i produktet så vil laktosen brytes ned i kartongen. Laktose som er brutt ned smaker søtt fordi det brytes ned til sukkerstoffene glukose og galaktose.

Personer som lett legger på seg eller er litt overvektige bør allikevel ikke drikke ubegrensede mengder av denne sjokolademelken, fordi det gir kalorier uten noe særlig metthetsfølelse (sånn er det med all drikke). Men hvis man er normalvektig og kan spise det meste uten at vekta går opp, er det ikke noe problem å drikke noen glass med denne sjokolademelken om dagen.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold