Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

jeg er en jente med spiseforstyrrelser som trenger å vite om det finnes mat og drikke med 0-10 kalorier og hvor mange kalorier smertestillende og vitaminer har? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

heihei. jeg er en jente med spiseforstyrrelser og ja, jeg går til psykolog og alt det pisset der. men jeg må finne ut noe for min egen del. og ikke misforstå meg, jeg vil bli bedre og jeg vil bli sunn. men jeg lurer på om det finnes mat og drikke med 0- 10 kalorier per posjon?? og er det kalorier i vitaminer og smertestillende og sånt? altså nei jeg skal ikke lage en egen diett av disse matvarene. men jeg bare vil vite det for å få litt ro inni hodet ok?? disse vet jeg allerede: vann cola light og sånt sellerirot og sikkert mer også, men kommer ikke på fler takk på forhånd

Besvart 13.11.2017 11:13
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til ung.no. 

Det virker veldig slitsomt å ha det som du beskriver. Mange jeg har møtt som har en spiseforstyrrelse blir overopptatt av å telle kalorier og blir livredd for å spise feil mengde næring. 

Du har sikkert hørt fra behandlerne dine at det ikke er så lurt for spiseforstyrrelsen din at du teller kalorier. Kaloritelling kan være med på å opprettholde en spiseforstyrrelse. Det er derfor viktig fremover at du prøver å frigi deg fra å telle alt du spiser. Om du har en kostliste kan du stole på den og jobbe med å følge den uten å telle kalorier. Jeg har møtt flere som er bekymret for om smertestillende eller vitaminer har kalorier. Alt man spiser og drikker har næring i seg, også medisiner. Kalorinnholdet i medisiner og vitaminer er minimale og vil derfor ikke påvirke vekten din. 

Matvarer fra 0-10 kalorier kan du finne overalt. Det er mengde mat som gir kaloriinnholdet.Jeg ønsker ikke å gå inn og fortelle deg mer om kalorifattig mat enn du allerede vet. Dette er for at jeg vet at kalorisnakk ofte heller trigger den med spiseforstyrrelse enn å hjelper. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser