Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Går sjeldnere på toalettet under slanking.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 19 år, som har vært overvektig hele livet og hatt et ganske usunt forhold til mat. Jeg bestemte meg for å gå ned i vekt bare ved å spise sunt og kun drikke vann (ca. 2 - 3L om dagen), men da er det vanskelig å spise nok. Hver dag spiser jeg ca. 500 - 1000 kalorier, og selv om jeg er mett og har energi har jeg merket én forskjell. Jeg har i løpet av 1. måned gått ned 11kg (har mye å miste, pga. fedme) og har siste uken merket en forandring i avføringsmønster. Før pleide jeg å gå på toalettet flere ganger om dagen, og nå har jeg ikke vært på toalettet på 3. dager. Jeg har ikke magesmerter og merker ingenting annet enn at jeg er klar over at jeg ikke har vært på toalettet. Men kan dette ha noe med lavt kaloriinntak å gjøre? Har jeg stoppet opp forbrenningen?

Besvart 12.11.2017 14:50
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til ung.no.

Det er en fin ting at du ønsker å ta tak i helsa og forbedre kosthold og vekt når du er overvektig. Samtidig er det viktig at dette blir gjort på riktig måte, slik at det ikke går utover kroppens funksjon og utvikling.

Du skriver at du spiser 500-1000 kcal i løpet av en dag, dette er alt for lite! Det er ikke rart at du har gått ned 11 kg i vekt, og det som er ulempen med å gå ned så mye på en måned, er at du mister masse muskelmasse i stedet for fett. I tillegg vil en raskt vektnedgang + lite mat føre til at du tærer på skjelettet og andre organer i kroppen. Ettersom du er 19 år er kroppen din fortsatt i utvikling, hjernen din er ikke ferdigutviklet blant annet, og det er derfor viktig med nok og riktig næring.

Det er ok at du ønsker å gå ned i vekt, men du burde øke kaloriinntaket ditt til ca 1500 kcal om dagen. Du vil fortsatt gå ned i vekt, men det går langsommere. Imidlertid er det større sjanse for at vekten holder seg når du er ferdig. Les gjerne denne artikkelen for å skjønne mer av det. Et annet poeng er at når du spiser så lite vil du gå ned mye i vekt i starten, så stopper det opp, fordi kroppen ikke ønsker at du skal ned i vekt, og setter ned forbrenningen din kraftig.

Så over til spørsmålet ditt: Årsaken til at du går sjeldnere på do og har avføring, er at du spiser så lite. Det betyr ikke at forbrenningen din er lav, men det betyr at det er lite tarminnhold fordi det blir lite matrester når man spiser så lite. Det er ikke farlig å gå på do hver tredje dag, men etter en stund kan det bli ubehagelig, spesielt hvis det går lengre tid. Du pleide å gå på toalettet flere ganger om dagen før, nå går det tre dager mellom, det er et signal på at du spiser for lite.

Her er en artikkel som beskriver et sunt kosthold.

Visste du at du kan få oppfølging av en Frisklivsentral når du ønsker å gå ned i vekt? Det forutsetter at kommunen din har dette tilbudet, men gjør gjerne litt research eller snakk med fastlege/helsesøster, da får du profesjonell oppfølging på dette med vektnedgang og livsstilsendring.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Løper i sand (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn