Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hva skal jeg si når kjæresten min og venninnene mine spør om spiseforstyrrelsen eller mat? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Trenger svar raskt!!! Jeg fortalte kjæresten min om spiseforstyrrelsene mine, som dere rådet meg til å gjøre. Jeg tror han vil prøve å snakke mer om det med meg ganske ofte, men jeg vet ikke hva jeg skal svare når han spør: hva spiste du til frokost, lunsj og middag idag da? Noen ganger lyver jeg og sier at jeg ikke hadde tid til å spise, og noen ganger sier jeg bare at jeg ikke spiste noen ting. Hva skal jeg svare? Det er veldig vanskelig for meg å snakke om det med andre. Det er bare han som vet det. Venninnene mine spør meg også: kan ikke du begynne å spise på skolen igjen? Jeg tør ikke å svare, så jeg bare ser bort. Hvordan skal jeg svare dem?? Et spørsmål til: Hvor mange kalorier trenger jeg om dagen? Jeg er ca 164 cm høy og veier 50 kg. Jeg trener styrketrening og håndball hver eneste dag i 1 og 1/2 time ca. Jeg vet at 1 kopp salat= 3 kcal. Jeg tror jeg spiser ca 3 kopper salat til middag kanskje. er det for mye?? (og nei jeg spiser ingen andre måltider) Hjelp, trenger svar!

Besvart 22.11.2017 19:21
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til ung.no.

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser det du har skrevet. Du spiser altfor lite mat til å dekke kroppens grunnleggende behov. Å spise så lite som du skriver er veldig farlig. Jeg vil at du skal snakke med foreldrene dine om dette. De kan hjelpe deg slik at du får hjelp av fastlegen din til å søke deg inn til BUP hvor det finnes helsepersonell som er eksperter på å behandle spiseforstyrrelser. Om du ikke klarer å snakke med foreldrene dine, kanskje du kan vise de dette spørsmålet og svaret her på ung.no.

Du spør hva du skal si til kjæresten din når han spør om du har spist frokost. Kan du være ærlig og fortelle han hva du har spist eller ikke spist? Han spør nok fordi han er bekymret for deg. Venninnene dine ønsker at du skal spise sammen dem og du synes det er vanskelig å forklare dem hvorfor du ikke spiser med dem. De er nok veldig bekymret for deg, så kanskje det kan hjelpe å fortelle dem at du har det litt vanskelig nå når det gjelder mat. 

Jeg legger ved to artikler som beskriver hvor mye du skal spise i løpet av en dag. En frisk jente som ikke trener eller beveger seg kan overleve på 2000 kalorier per dag. En jente som trener skal ha langt flere kalorier, en som er undervektig skal ha enda flere kalorier. Jeg anbefaler deg å lese på sunnidrett.no sine sider om å spise smart når man trener. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Hva er BUP?

BUP

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser