Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har et anstrengt forhold til mat og kaster opp - hva skjer om jeg fortsetter slik jeg holder på nå?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et antreng forhold til mat. I perioder spiser jeg veldig lite eller så spiser jeg veldig mye men kaster det opp igjen. Jeg liker å kaste opp maten jeg har spist og det får meg til å føle meg fantastisk. Jeg gjør det en gang om dagen akkurat nå. Når jeg var rundt 12 sultet jeg meg i flere måneder og på mitt værste var jeg 151cm og veide 39kg. Men i en periode hvor jeg var 14, overspiste så var jeg på mitt værste 76kg. I dage er jeg 172cm og veider 65kg. Men vekten varierer veldig utifra hvordan jeg spiser. Hva kan skje vis jeg fortsetter sånn som jeg gjør nå? Og hvordan kan jeg stoppe?

Besvart 22.11.2017 19:29
 

Svar
Hei jente 15 år. 

Takk for at du skriver til ung.no.

Du spør hva som skjer om du fortsetter å kaste opp. Å kaste opp regelmessig etter at du har spist er svært helseskadelig. Jeg legger ved en artikkel under her som heter Skader ved spiseforstyrrelser og i den står det blant annet at det er farlig for hjertet ditt å kaste opp etter måltid. 

Det er viktig å komme tidlig i behandling når man er på vei inn i en spiseforstyrrelse. Fastlegen din kan henvise deg til BUP hvor det finnes helsepersonell som er eksperter på å snakke med ungdommer som sliter som deg. Det du selv kan gjøre er å snakke med foreldrene dine og fortelle hvordan du har det. I behandling av spiseforstyrrelse er det viktig med regelmessige måltider med tilstrekkelig mengde mat slik at man ikke blir så sulten at man overspiser eller ikke spiser i det hele tatt. DU kan lese mer om viktigheten av tilstrekkelig mengde mat i en artikkel jeg har lagt ved under her som heter Hva er kalorier og hva brukes de til

Jeg anbefaler deg å snakke med en voksen, helst foreldrene dine, som kan hjelpe deg å søke hjelp slik at du får behandling og mulighet til å snu dette så raskt som mulig. Det går også an å kontakte helsesøster på skolen.

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Kropp (ung.no)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser