Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Er det normal oppførsel å spise 400-900 kalorier og trene mye for å forbrenne - jeg føler meg tykk, men de rundt meg sier jeg er tynn. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år og jeg føler meg feit. Jeg spiser rundt 400-900 kalorier hver dag og prøver å forbrenne så mye som mulig. Jeg unngår mat så mye som mulig og alt jeg tenker på er hvor tykk jeg er.. Venner og familie sier jeg allerede er tynn, men jeg ser det ikke selv. Er dette normal oppførsel? Takk for at dere tok tid til å lese

Besvart 05.12.2017 20:45
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser at du spiser så lite og at du i tillegg trener. Det du holder på med nå er veldig skadelig for deg og kroppen din. Jeg ønsker at du skal ta imot hjelp fra familien din og helsevesenet så raskt som mulig. Du trenger støtte til å spise nok mat og til å være i ro frem til du får på plass matinntaket ditt igjen. Det lille du spiser i dag er ikke nok til at kroppen din får tilstrekkelig næring til sine indre prosesser. 

Når en person begynner å gli inn i en spiseforstyrrelse er det ofte slik at venner og familie ser det før den som holder på eller er syk ser det selv. Det er veldig viktig å komme raskt til behandling. Foreldrene dine bør ta deg med til fastlegen som kan henvise deg og familien din til BUP, der finnes det helsepersonell som har kunnskap om hvordan de skal hjelpe ungdommer som har det slik som deg. 

Jeg møter mange ungdommer med spiseforstyrrelser. Jeg har ennå ikke møtt noen som synes at livet ble bedre etter at man fikk anoreksi for eksempel. Det jeg hører er at ungdommer med spiseforstyrrelse sliter med vonde tanker. Jo lenger man kommer inn i spiseforstyrrelsen, jo vondere og mer altoverskyggende blir de slitsomme tankene, samtidig som man liker seg selv mindre og mindre. Det er derfor viktig at du får hjelp til å snu den trenden du er på vei inn i så raskt som mulig. 

Jeg legger ved noen lenker som kan være fine å lese.

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hva er BUP?

BUP

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Kropp (ung.no)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser