Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Kan du sette opp en kostplan på 500 kcal?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Kan du sette opp en kostplan på 500 kcal? Er så usikker på alt med mat, vil bare vite hva man kan spise for å få i seg 500 om dagen.

Besvart 04.01.2018 14:14
 

Svar
Hei

Ingen vil under noen som helst omstendigheter ha godt å av å spise så lite som 500 kalorier om dagen. Med et så lavt kaloriinntak vil man miste mye muskelmasse, skjelettet svekkes og det kan gå på bekostning av organer over tid. I tillegg vil man føle seg slapp, ukonsentrert, trøtt og svært sulten. 

Hva er grunnen til at du ønsker å spise så lite? Hvis målet ditt er å gå ned i vekt, så er det en veldig ugunstig måte å gjøre det på. Du vil ikke miste bare fett, men også muskler og alt det andre jeg skrev opp tidligere. I tillegg vil det ikke gå lang tid før kroppen havner i kriseberedskap og setter ned forbrenningen din kraftig. Da vil vektnedgangen kunne stoppe opp, og du vil ha svært lett for å legge på deg senere.

Er du sikker på at du trenger å gå ned i vekt? Vektnedgang er svært vanskelig å oppnå over tid, de fleste legger på seg igjen, og mange får et anstrengt forhold til mat og kropp resten av livet. Skal man ned i vekt som ungdom, bør man få oppfølging av helsepersonell. Hvis du mener at du har en vekt som er helseskadelig og at vektnedgang er nødvendig så bør du ta kontakt med fastlegen din eller helsesøster, og de kan hjelpe deg med å komme i kontakt med riktige personer.

Du skriver at du er usikker på alt rundt mat, og det høres ikke så greit ut. Jeg håper derfor du tar kontakt med noen voksne som kan veilede deg i riktig retning.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Løper i sand (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn