Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvor mange kalorier trenger jeg for å gå ned i vekt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg spiser 1600 kcal om dagen. Jeg er ganske tjukk og ønsker å gå ned i vekt. Jeg veier 53 kg. Og er 163 cm. Jeg trener 4 ganger i uka (1, 5 time - 2 timer) Jeg føler meg dårlig. Jeg prøver stadig å kaste opp. Jeg er stygg, og når jeg er lei meg trøste spise3 jeg. Etter det blir jeg sur på meg selv. Jeg spiser sunnt. 4 ganger om dagen. Mest salat:) hvor mange kcal trenger jeg går å gå ned i vekt?? Spiser jeg for mye?

Besvart 13.01.2018 22:29
 

Svar
Hei

Først må jeg fortelle deg at du er ikke tjukk. Du veier 53 kg og er 163 cm høy. Det gir deg en KMI (kroppsmasseindeks) som er helt normal, og faktisk heller i nedre område for hva som er normalt. 

Hvis du føler at du er tjukk, selv om du ikke er det, høres det ut som du har et anstrengt forhold til egen kropp og til mat. Det kan ikke være noe greit. Jeg vil derfor råde deg til å prate med noen voksne om dette, har du gjort det? Helsesøster er en god samtalepartner. Du skriver også at du prøver å kaste opp, det er ikke bra. Hvis man kaster opp ofte så kan man få noe som kalles elektrolyttforstyrrelser i kroppen, som betyr at det blir feil forhold mellom vann og stoffer som natrium og kalium, og det kan gi hjerteproblemer. Det er veldig farlig å kaste opp ofte! Tenker du selv at du har en spiseforstyrrelse?  Her kan du lese om tidlige tegn på spiseforstyrrelser.

Det er bra å spise sunt og trene, men det er ikke bra å spise for lite mat. Det går på bekostning av muskler og skjelettet ditt. Og hjernen din trenger nok mat for å utvikle seg riktig i den alderen du er i nå. En 13-åring skal ikke slanke seg, selv de som er litt overvektig. Det er fordi kroppen er i vekst og trenger nok og riktig mat. 

Du er i en alder hvor det ikke er unormalt å kjenne på vanskelige følelser rundt kropp og utseende. I puberteten skjer det forandringer med kroppen som kan føles litt uvante og rare, men jeg lover deg at det er helt normalt! Kanskje kjenner venninne dine på samme følelser? Har du snakket med noen venner om dette? Utseende forandrer seg når man er i din alder, og det er helt normalt. Her kan du lese mer om hva som skjer under puberteten.

Ettersom du skriver om både et anstrengt forhold til vekt, mat, utseende og at du kaster opp, vil jeg råde deg på det sterkeste til å prate med helsesøster eller foreldrene dine om dette. Det hjelper mer enn du kanskje tror å få litt hjelp og en god prat med voksne.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn