Hopp til hovedinnholdet

Smerter i nedre del av magen og ved endetarmen. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Det hender at jeg plutselig får mye smerter i nederste del av magen og endetarmen/analen. Dette kan bli fryktelig vondt og det skjer ganske så ofte.. hva skyldes dette og hva kan jeg gjøre for at det skal stoppe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Smerter i magen og endetarmen kan ha mange årsaker; forstoppelse, intoleranser og betennelser osv. Også mensen, eggløsning og kjønnssykdommer kan føre til smerter i nedre del av mage. 

Også hemorider (utposninger i slimhinnen) eller rifter i endetarmen kan gjøre veldig vondt. Ved hemorider er det ofte vanskeligere å få ut avføringen, en kan blø og klø fra endetarmen. 

Jeg kan dessverre ikke si sikkert hva som er årsaken til dine plager, uten å ha undersøkt deg. Magesmerter kan være tilfeldige og gå over av seg selv. Men det høres ut som dine smerter er ganske ille, og at du er en del plaget. 

Jeg vil derfor anbefale deg å gå til fastlegen din eller til lege ved Helsestasjon for ungdom med dette. Leger er profesjonelle og veldig vant til å høre om slike problemer med magen og endetarmen.

Legen vil nok ønske å undersøke endetarmen (se på anus/åpningen), for å se hva du evt. har. Men dette kan du nekte, om du ikke skulle ønske det. 

Du kan altså gå til legen og bare forklare deg også - og si at du ikke vil la deg undersøke i underlivet om det skulle bli aktuelt.

Da er det litt vanskeligere for legen å gi en riktig diagnose, men en kommer som regel frem til en god plan videre. 

Jeg kan dessverre ikke gi noen bedre råd når jeg ikke vet hva du evt har. Men et sunt kosthold vil alltid være lurt og hjelpe for mange. 

Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene