Hopp til hovedinnholdet

Er det aldersgrense på betakaroten?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg skal kjøpe betakaroten! Det er vel ikke aldersgrense? Anbefaler du et spesielt merke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender spørsmål til ung.no.

Det er ingen aldersgrense på å kjøpe betakaroten, men betakaroten er et kosttilskudd som kan påvirke helsen din, og inntil du er 16 år bestemmer foreldrene dine over spørsmål som vedrører din helse. Mellom man er 12 og 16 år har man sterk medbestemmelse over helsespørsmål, men de har siste ordet. Du bør derfor snakke med foreldrene dine før du kjøper noe.

Betakaroten er en antioksidant og et A-vitamin. De fleste som tar betakaroten gjør det for å bli raskere brun. Betakaroten har den effekten at det kan gi en sterkere oransj/brun hudfarge hvis vi utsetter oss for sollys. Denne effekten får man også om man spiser mye mat med betakaroten: gulrøtter og paprika f.eks.

Selv om betakaroten er sunt for oss når vi får det gjennom mat, er det ikke sikkert det er like sunt å ta det gjennom kosttilskudd. For eksempel viste en studie for noen år siden at røykere som tok betakarotentilskudd fikk økt forekomst av lungekreft. Røyker man og tar betakarotentilskudd, øker altså risikoen for lungekreft betraktelig! Betakaroten får her en helt annen effekt i kroppen når man tar store doser gjennom tilskudd, enn det gjør hvis man får det naturlig gjennom mat.

Fordi vi ikke vet alle effektene av å ta antioksidanttilskudd, og fordi du mest sannsynlig vil ha minimal effekt på brunfarge av tilskuddet, og heller bare kaste penger ut av vinduet, ser jeg ingen grunn til å kjøpe det. Du bør i alle fall diskutere dette med foreldrene dine først.

Håper rådene kan være til hjelp.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Myter og fakta om kosttilskudd

Bilde av et eple og tabletter. (www.colourbox.com)

Ikke alle trenger kosttilskudd for å holde seg friske. Her får du myter og fakta om vårt behov for å få i oss vitaminer og mineraler i tablettform.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser