Hopp til hovedinnholdet

Jeg har plutselig fått økt matlyst, er alltid sulten. Kan det være farlig?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har plutselig fått økt matlyst, og er alltid sulten. Spiser opp til 10 brødskiver med leverpostei i løpet av skoledagen, i tillegg til 3 til frokost, og er sulten i det jeg kommer hjem. Vet ikke hva som skjer, men begynner å bli litt bekymra.. dette begynte for ca en uke siden... er ikke akkurat ei stor jente, og er relativt aktiv, men har ikke endret noen av treningsbanene mine eller no sånt så skjønner ikke hva som skjer.. kan dette være farlig?

Besvart 10.03.2018 11:11
 

Svar
Hei

Takk for at du sender spørsmål til ung.no.

Det er ikke uvanlig at matlysten kan svinge i perioder. Her er noen årsaker til mat man kan få større matlyst:

  • Økt fysisk aktivitet. Trener man mer i en periode blir man mer sulten.
  • Vektnedgang. Har du gått ned i vekt forut for denne perioden? Etter en vektnedgang øker kroppen ofte sultfølelsen for å prøve å få tilbake vekta som er gått ned.
  • Lav vekt. Du skriver at du ikke er ei stor jente, betyr det at du er slank? Hvis du har en lav vekt og har hatt det over lengre tid, kan det hende kroppen prøver å få deg opp i vekt.
  • Følelser. Noen spiser på følelser, det vil si at de får lyst på mat fordi det demper noen negative følelser man har. Kan du kjenne deg igjen i det? Er det noe som er vanskelig for deg for tiden? I så fall kan det være lurt å snakke med noen om det.
  • Kroppen vokser og utvikler seg. Du er i en alder der kroppen din er under utvikling. Hvis du tidligere har spist litt lite (selv om du ikke har merket det selv), kan det hende kroppen din nå signaliserer at du må spise mer, og at du kanskje har behov for å legge på deg litt.

Hvis du føler at vekten din er normal, og at det ikke skal være noen spesielle grunner til at du er mer sulten, slik som trening eller vanskelige følelser, kan du prøve å spise litt mer mettende mat, for å unngå å bli så sulten hele tiden.

Vi har skrevet en artikkel om det å være sulten, og hvilken mat som gir best metthetsfølelse. Jeg vil anbefale deg å lese denne for å få råd og tips til hva du kan gjøre.

Du skriver at du er bekymret for dette. Det synes jeg ikke du skal være. Mest sannsynlig er det bare en fase du går gjennom, og det vil stabilisere seg etter en liten stund. Jeg vil også tro at du kan oppleve mer metthet hvis du følger de rådene i artikkelen om sult og metthet. I tillegg kan det være smart å legge inn et par mellommåltider, f.eks. en frukt eller et par never nøtter.

Skulle du begynne å gå ned i vekt, eller du opplever at den sterke sultfølelsen ikke går over etter noen uker, til tross for et mer fiber- og proteinrikt kosthold (råd i artikkel), så kan du bestille en time til legen og snakke med han om det. Mest sannsynlig går dette seg til.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Og hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tips til deg som er sulten hele tiden

To tenåringsjenter sitter med en skål med frukt foran seg og spiser. (www.colourbox.com)

Det er viktig at ungdom spiser nok mat for å kunne vokse og utvikle seg. Vi har råd til deg som ofte føler deg sulten eller aldri er helt mett etter et måltid.

Les mer

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse