Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kaste opp maten for å ikke legge på meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei. eg har mensen nå og syyyge cravings itte is. eg spiser aldri is,snop,chips,kjeks,kaka osv. eg e veldig streng m mg sjøl og mange trur eg er på vei t spiseforstyrrelse. eg har iche spist is på 315 dagar og eg har heller iche spist is på 75 dagar. men akk nå har eg syyykt lyst på. om d går ann at viss eg spise 2 skåler med is, og spyr det opp rett ittepå, legger fettet seg fremdeles i magen? eller spyr eg fette opp? eg spyr aldri mat opp til vanlig. men bare nå lzm. håpe på svar fort

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Å kaste opp mat er ikke sunt for kroppen. Når man kaster opp så mister man mye væske og elektrolytter (natrium, kalium, hydrogen osv.). Dette er stoffer som trengs i kroppen, og man kan faktisk få problemer med hjertet hvis man kaster opp uten at kroppen selv har behov for det.

Is er flytende, og all flytende mat går raskt gjennom magesekken. Mesteparten av isen vil gå videre til tarmen din og tas opp i kroppen før du kaster opp. Du vil derfor ikke kvitte deg med fett eller kalorier ved å kaste opp etter du har spist is. Men du vil uansett ikke legge på deg av å spise to skåler med is én dag i uka, langt ifra.

Du skriver at du er veldig streng med deg selv når det kommer til kosthold, og ikke har spist is på veldig lenge. Hva er årsaken til at du er så streng med deg selv? Det er ingenting farlig med å kose seg litt ekstra med god mat av og til, og man legger ikke på seg av å skeie ut én dag i uka. God mat er viktig for kos og livskvalitet, det er ingenting i veien for å spise litt is av og til eller noe annet godt. Problemet er hvis man spiser det hver dag eller mange dager i uka.

Du skriver at du ikke har noen spiseforstyrrelse, men du har et strengt kosthold og vurderer å kaste opp hvis du spiser is. Det høres ut som du ikke har et helt godt forhold til kropp, mat og vekt. Har du snakket med noen voksne om dette? Foreldrene dine? Helsesøster kan være en fin samtalepartner når man sliter med selvbilde og følelser rundt kropp og vekt.

Ta gjerne en titt på artikkelen vi har skrevet om spiseforstyrrelser, og se om du kjenner deg igjen.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold