Hopp til hovedinnholdet

Har jeg en sunn livsstil?

Jente 13 år
 

Spørsmål

eg lurte på,har ein sunn livstil?måle mitt er å ble tynn og fin. frokost: havregryn m melk,glass vann lunsj: to fullgrove sjever (allti heilt grovt) m kyllingpålegg,appelsin,glass vann,5 nøtter mellommåltid: appelsin middag: kylling (spise isje annet kjøtt) eller fisk, m grønnsaker og ennten potet/grov ris/grov pasta,glass vann evt mellommåltid: appelsin, flaske vann kvelds: to grove sjever m kyllingpålegg og egg glass vann, grønn te eg trene cardio (15min) på mandager, ons og lørdag (ska bejunne å jør d på fredager og siden sommeren nærmer sg) åsså trene eg styrke (45min) m mage,armer,hofter,rumpe og lår på tirs,tors og søn.sykle t skule kvar dag,ca 30min begge veier spis aldri fløteis, (den siste helgå prøvde eg ein mango sorbe is m veldi lite kalorier og ingenting fett,men fekk skyldfølelse så spydde d opp ijenn) aldri chips,kaka,brus,juice,saft,snop osv.spise aldri aent pålegg enn kyllingpålegg, spise aldri ost, junkfood, saus, smør.allti fisk i rein form (altså isje fiskeboller)

Besvart 24.05.2018 19:04
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt til ung.no!

Du spør om du har en sunn livsstil. Det som kjennetegner en sunn livsstil er at man trener regelmessig, spiser sunn mat til hverdags, og klarer å kose seg med god mat av og til, uten å få dårlig samvittighet. I forhold til trening så innebærer det at man trener variert og regelmessig, men ikke overdriver aktiviteten.

Det er flott at du spiser sunne matvarer og at du trener variert. Men ut i fra det du skriver til oss, så kan det virke som at du har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt. Du har store begrensninger i kostholdet, og du er svært fysisk aktiv. I tillegg kaster du opp hvis du får dårlig samvittighet av det du har spist. Dette er tegn på spiseforstyrrelse, og det høres ikke ut som du har det så greit.

Har du snakket med noen voksne om hvordan du har det? Vet foreldrene dine for eksempel at du spiser veldig begrenset, trener mye, ønsker å gå ned i vekt og kaster opp mat? Jeg er sikker på at de ville blitt bekymret om de visste dette.

Helsesøster kan være en fin samtalepartner når man slit med kropp, mat og selvbilde. Hun har mye erfaring i å hjelpe unge jenter som sliter med dette, og hun kan henvise videre til hjelp om det er behov for det.

En sunn livsstil handler om å finne en balanse mellom å være sunn og usunn. Det handler om å trene fordi man synes det er gøy, og vil ha god helse, og det handler om å kunne unne seg noe godt og usunt av og til uten å få dårlig samvittighet. Det at du allerede som 13-åring har så begrenset kosthold er skummelt, da det er noe som kan følge deg gjennom resten av livet, og du kan risikere å få mangelsykdommer om du begrenser kostholdet ditt for mye.

Les mer her om hva som skjer hvis man spiser for lite.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg håper du vil se på.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold