Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt plager med mellomblødninger og ryggsmerter, kan det skyldes celleforandringer?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg opplevde for en stund tilbake å få kraftige mellomblødninger, og har ikke hatt normal menstruasjonssyklus på kanskje et år. Når jeg i tillegg fikk ryggsmerter, ble jeg redd og gikk til lege. Hun sa det nok ikke var grunn for bekymring, men tok en celleprøve. Denne fikk jeg tilbake nå og den viste lettere celleforandringer. Legen sa det er nok å ta en ny skjekk om 6 måneder, men jeg er engstelig. Er celleforandringer årsaken til problemene mine? Jeg er livredd for at dette allerede er kreft. Tror ikke jeg klarer å legge dette bort i seks måneder. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mange jenter får svar på celleprøven at det er lette celleforandringer. Det betyr ikke at du har kreft. De fleste slike celleforandringer skyldes andre problemer enn HPV. Det kan være forstyrrelser i bakteriefloraen i skjeden eller soppinfeksjoner. Noen ganger skyldes det en helt ufarlig HPV-infeksjon som vil gå over av seg selv og svært sjeldent skyldes det en HPV-infeksjon som kan utvikle seg til kreft over lengre tid. Det er ingen grunn til å tenke at du har kreft så lenge du fikk dette svaret, og du har ingen grunn til å bekymre deg hvis du tar en ny prøve om 6 mnd. 

De fleste mellomblødninger og ryggsmerter skyldes ikke kreft, men skyldes uregelmessig mens. Unge jenter kan ha veldig uregelmessig mens. Noen sliter også med mye menssmerter. Det kan ha flere årsaker som endret hormonnivå, endometriose og at man har bortfall av enkle eggløsninger, men kreft er sjeldent en av disse årsakene. Blødninger som kommer på grunn av kreft i livmorhalsen gir ofte småblødninger i forbindelse med samleie og ikke kraftige mensblødninger og smerter over lengre tid. 

Hvis du bruker hormonell prevensjon så kan det være dette som gir uregelmessig mens også. Hvis du hopper over mensen med p-pillene eller du bruker prevensjon med bare ett hormon (Cerazette, p-stav, hormonspiral, p-sprøyte) så er mellomblødninger helt vanlig. Du kan lese litt om prevensjon her. 

Seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia kan også gi småblødninger og smerter i magen. Det skal man alltid teste for hvis man har hatt en ny partner og ikke brukt kondom. 

Snakk med legen din igjen hvis du fortsatt er plaget. Hvis alt er stabilt nå så er det ikke noe du trenger å gjøre noe med før du skal ta en ny kontrollprøve om 6 mnd. For de aller fleste må man på 1-3 slike kontroller før prøven er helt normal igjen. Du kan lese litt om HPV og celleprøver her.

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om kreft?

Kreftlinjen

Jeg lurer på om jeg har kreft? Noen i familien min har akkurat fått kreftdiagnosen, hvordan kan jeg hjelpe? Hvor lang tid tar behandlingen? Hos Kreftforeningen kan du få svar på alt du lurer på!

Les mer

HPV virus.

Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kreft
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kreft