Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om livmorhalskreft og om underlivsundersøkelse.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har to spørsmål. 1. Jeg lurer på hva som er årsaken til livmorhalskreft? En venninne av meg sa at jeg er veldig utsatt, og det er stor sannsynlighet for at jeg får livmorhalskreft fordi jeg har hatt så mange forskjellige sexpartnere. Er dette sant? Er det mer sannsynlig at man får livmorhalskreft hvis man har veldig mange forskjellige sexpartnere? 2. Når bør man begynne å gå til gynekolog? Jeg har hørt at man ikke trenger å gå dit før man er 25 år. Jeg spurte fastlegen min om jeg kunne få henvendelse(?) til gynekolog, men da sa han at det fikk jeg ikke, fordi jeg ikke hadde noen spesiell grunn å sjekke meg hos en gynekolog, fordi han mente at jeg er frisk, og ikke trenger å gå dit før jeg er 25 år. Men som jeg nevnte i det forrige spørsmålet, så har jeg hatt mange forskjellige sexpartnere, så lurer på om jeg burde sjekke meg hos gynekolog allerede nå?(er 19 år nå, snart 20)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å svare på det siste spørsmålet ditt først;

Livmorhalskreft er en krefttype som kan ramme yngre kvinner. Kreftformen har gode prognoser dersom den oppdages tidlig. Derfor har vi i Norge et screeningprogram, der en tar celleprøver av livmorhalsen, hvert 3. år, fra fylte 25 år.

Det anbefales at man starter med celleprøver fra fylte 25 år; ikke før. Dette fordi det er en del falsk positive funn ved celleprøven. Eller rettere sagt; en finner en del funn som senere går tilbake av seg selv, eller funn som aldri utvikler seg til kreft. Likevel fører et slikt funn til at man begynner å utrede mer, noen ganger til at man må operere osv. Slike operasjoner er forbundet med en litt høyere risiko for infeksjoner, og komplikasjoner i senere svangerskap osv.

Derfor er det viktig å ikke overdrive prøvetakingen. Kun de som har en viss "reell" risiko for kreft, bør undersøkes. Denne grensen har man satt til 25 år. Dette er også fordi det statistisk sett viser seg at det tar noen år før viruset fører til kreft, det skjer ikke raskt.

Så dersom du ikke har noen symptomer eller plager, trenger du ikke oppsøke lege. Du tilhører heller ikke høyrisikogruppen for denne kreftformen. Det er ellers anbefalt å teste seg for kjønnssykdommer etter partnerbytte.

Når det gjelder partnerbytte og ditt første spørsmål, så er det en viss økt risiko for livmorhalskreft, ved hyppige partnerbytte.

Dette fordi livmorhalskreft ofte kommer etter langvarig infeksjon/betennnelse etter smitte med HPV-viruset. HPV smitter ved seksuell og intim kontakt. De fleste tilfeller av livmorhalskreft har sammenheng med HPV. Men røyking og p-pillebruk og andre faktorer, har også noe å si for utviklingen av kreft.

Men; det er jo relativt vanlig i Norge å ha/ha hatt flere sexpartnere. Og kun 1 % av de som smittes med HPV, antar en utvikler kreft! Dette fordi viruset og celleforandringer ofte forsvinner av seg selv. Så selv om du har hatt mange sexpartnere, er det ikke en umiddelbar grunn til å sjekke deg for livmorhalskreft!

Jeg tenker at du kan følge anbefalingene og først begynne med celleprøver fra fylte 25 år. Får du symptomer eller plager før det, kan du da oppsøke fastlegen. 

 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

HPV virus.

Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk