Hopp til hovedinnholdet

Er jeg får tung?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 15 år. Jeg har aldri vert noe atletisk men løper litt. I dag veier jeg 98 kilo, har en bmi på 24-25 og er 188 høy. Er har jeg får mye bmi? Er jeg får tung? Er jeg på noen måte unormal? Jeg begynte å trene i 2018 og har trent 5 dager i uka siden starten på året. Da jeg begynte veide jeg 108 kilo. Det jeg i hovudsak spør om er: er jeg får tung? Jeg syntes siden deres er bra og har fått hjelp her før.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er slik at det normale når det kommer til vekten er forskjellig fra person til person. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie.
Du er en høy ung gutt, og det betyr også at vekten ligger noe høyere enn hos andre på din alder. Du har begynt å trene og har gått ned i vekt, go det er veldig bra.
Med en kombinasjon av sunt kosthold og regelmessig trening, så vil det påvirke vekten din positivt.
Mange regner ut sin BMI (body mass index) og ut i fra hvilket tall man får ser om man er overvektig eller undervektig. BMI er kun et generelt måleinstrument og er ikke et fasitsvar. Noen er svært tynne og har alltid vært det uten at det er noe galt, mens andre har en mer kraftig benbygning og mer muskler som gjør at man får høyere BMI uten at man er overvektig. Det er derfor viktig å ikke se på disse måleinstrumentene som fasitsvar på om du er innenfor normalen.
Når du trenere mye, vi du også få større muskulatur, og vekten kan dermed ligger høyt uten at det betyr at du er overvektig.

Derfor er det vanskelig å si noe om vekten din uten å ha sett deg. Det som er viktig er at du trives med vekten din, holder deg i form og trener, spiser normalt og selv er fornøyd.

Du kan gjerne ta en prat med helsesøster på skolen din om dette med vekt, og få gode råd om hvordan du kan tilrettelegge et sunt kosthold og trening uten at det går ut over helsen din.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Hvor mye trening er nok, og hvor mye er for mye?

Sliten jente på spinning (colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for guttene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for guttene