Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Bekymret for trombose og vektøkning av medisinen Diane.

Jente 17 år
 

Spørsmål

I 3 måneder har jeg gått på Tetracyclin Actavis + Basiron og Skinoren, og huden min ble kjempefin av det, men når jeg var ferdig med behandlingen kom kvisene tilbake etter ca 2 måneder. Det er ikke like ille som før, men det er fortsatt ubehagelig. Jeg har fått resept på Diane p-pillene fra fastlegen min. Jeg har lest litt om dem og det er to ting jeg er livredd for. Nr.1 er blodpropp. Jeg vet nå at sjansen for å få blodpropp øker litt hvis man bruker Diane over lengre tid. Er dette noe å være bekymret over? Jeg har lest at man MÅ ta masse tester for høyt kolesterol og slikt før man begynner på Diane, men legen min nevnte det aldri. Nr.2 er vektendring (økning i mitt tilfelle). Det er listet som en vanlig bivirkning. Jeg er livredd for å gå opp i vekt fordi jeg har prøvd å gå ned i vekt det siste halvåret og det har funket bra for meg (jeg har gått ned 20 kilo). Vil pillene få meg til å gå opp i vekt eller er det økt appetitt man får? Jeg vil virkelig ikke gå opp i vekt igjen :(

Besvart 13.09.2017 13:56
 

Svar
Hei

Diane er en medisin som kan brukes til å dempe både kviser/akne og hirsutisme (økt behåring). I tillegg kan Diane brukes som hormonell prevensjon. 

Det er riktig at det er en liten, økt risiko for blodpropp, ved Diane. Jeg skriver "økt risiko", fordi det alltid er en viss "grunn-risiko". Noen svært få kvinner får blodpropp uten at de står på Diane eller p-piller.

Det er også slik at graviditet og fødsel øker faren for blodpropp, slik at det fakisk er "farligere" å bli gravid, enn å stå på Diane eller p-piller. Så for de som bruker Diane som prevensjonsmiddel, eller som uansett bør ha et prevensjonsmiddel (og kan bruke Diane fordi de trenger behandling mot akne), så er risikoen for propp altså mindre på Diane, når "alternativet" er å bli gravid. 

Selv om risikoen for å få blodpropp øker litt ved Diane, er risikoen totalt sett fremdeles ganske liten!  De som likevel har en viss fare for blodpropp, er de som har kjente risikofaktorer som overvekt, røyking eller blodpropp i familien.  Derfor skal legen din spørre deg ut om risikofaktorer, før du får Diane.

Det stemmer ikke at alle må måle kolesterolnivå før de får Diane. Legen din skal derimot spørre deg ut om foreldre, søsken eller nær slekt har hatt blodpropp i ung alder. Det kan være tegn på arvelig blodpropp. I så fall kan man ta flere undersøkelser, ellers gjør man det ikke.

Så jeg regner med at legen din har spurt deg ut om dette og tatt nødvendige forhåndsregler før forskriving. Men hvis du er usikker, kan du godt spørre legen din om dette igjen. Det er viktig at du får god informasjon og føler deg trygg! Det er for øvrig ikke langstidsbruk av Diane som er farligst. Det er i starten det er den største "faren". Om man står på det lenge, vil faren for propp, minske.

Deter riktig at Diane kan føre til vektøkning. Det skjer ikke hos alle, og en kan dessverre ikke forutsi hvem dette vil skje hos. Vektøkning er jo også noe man i stor grad kan styre selv. Dersom du merker det økt appetitt, kan du ha for eksempel gulrøtter eller sunn snacks liggende. Óg du kan også ta dette opp med legen, skulle det bli et problem. Men det er altså ikke alle som opplever vektøkning. 

 

 Håper du fikk svar på dine spørsmål! 

 

 

 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

p-piller

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre