Hopp til hovedinnholdet

Er det skadelig eller farlig å skylle skjeden med vann når man dusjer?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har noen spørsmål 1. Er det skadelig å få barberskum eller såpe inn i skjeden eller skjedåpningen? 2. Er det skadelig eller farlig å skylle skjeden med vann når man dusjer? Kan man bli steril av det hvis det skjer over lengre tid? 3. Går betennelse i hårsekk etter barbering bort av seg selv?

Besvart 13.02.2018 14:53
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for spørsmålene dine!

  1. Når du bruker barberskum eller vasker deg med såpe i underlivet, så vil ikke det komme noe inn i skjeden. Hvis det skulle komme litt innenfor skjedeåpningen, så er det ikke direkte farlig. I store mengder kan det påvirke det naturlige bakteriemiljøet i skjede å gi irritasjon og endret utflod. 
  2. Skjeden har et fint miljø med bakterier og slim som har den perfekte sammensetning for miljøet i skjeden. Den renser seg selv, så du skal aldri vaske med såpe eller skylle opp med dusjen inne i skjeden.
    Dersom du skulle komme til å gjøre det, så vil det ikke gjøre det steril men heller gi ubehag som kløe, svie, økt mengde utflod. Det kan også gi sopp eller skjedekatarr fordi de normale bakteriene i skjeden forandres.
  3. Det er normalt med kviser og betente hårsekker i underlivet etter barbering, og som regel går det over av seg selv. For at det skal skje er det lurt å la være å barbere en tid, slik at huden får tid til å lege seg
    Noen blir også plaget med inngrodde hår. Det er ikke farlig men plagsomt.
    Selv om det er betent, fraråder jeg deg å stikke hull på byllen. Det kan det gi kraftigere betennelse. Bare la det være i red så går det som regel over. Skulle det ikke forsvinne, eller blir verre, kan du oppsøke lege på Helsestajon for ungdom for å få hjelp og råd.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva liker partneren best? Skal både gutter og jenter fjerne kroppshår, og skal det være alt eller bare noe?

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår