Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Jeg har ikke mensen regelmessig enda.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ikke mensen regelmessig enda, men i det siste har jeg fått brun utflod i fra skjeden. Jeg har ikke hatt sex, men har hørt at dette kan være gammelt blod? Det kommer i noen dager i små mengder, så jeg må bruke truseinnlegg hver dag, fordi jeg er redd for at det skal komme brun utflod. Den varierer fra lys brun til svart, og kan også være rød.

Besvart 19.05.2017 15:09
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
De første årene du har mensen, og gjennom hele puberteten, er det helt normalt at mensen kan være uregelmessig. Det kan gå alt fra et par uker mellom hver gang, til flere måneder, og alt er like normalt. Farge, mengde og hvor lenge man blør kan også variere fra gang til gang. Det samme gjelder om det er smertefullt eller ikke. Det er altså ikke noe galt med deg selv om mensen er forsinket.

Når du får en brunlig utflod, så betyr det at det er små mengder blod i utfloden. Dette skjer når blødningen er så liten at blodet bruker lengre tid på å komme ut. Dermed blir fargen også endret og ser mer brunlig ut.
Fargen på mensblodet kan være alt i fra friskt blod, til brunlig eller brunsvart. 

Dette er normalt og ikke farlig, men det er plagsomt. Det er fint at du kan bruke truseinnlegg for å slippe kliss i trusen.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Jente på do (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene