Hopp til hovedinnholdet

Treg og hard mage, og drypper blod etter avføring.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Har hatt treg og hard mage i noen dagen(typisk når jeg har mensen) og det drypper blod etter avføring. Dette har skjedd før og jeg tror det er hemoroider...nå har jeg kikket med speil og det er en liten klump/ert av hud som sitter ved/i endetarmsåpningen. Dvs den kommer ikke innenfra og ut, men den er bare på utsiden i åpningen. Kjennes ut som en fløyelsmyk ert på en måte...prøvde å dytte den litt inn og da forsvant den litt så kom den tilbake. Det kan komme ganske mye blod, sånn at det drypper. Og da ser det litt voldsomt ut og jeg blir jo litt bekymra..fargen er helt vanlig rød. Er dette hemoride?

Besvart 07.12.2017 11:53
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det du skriver er en hemoroider. Dette er ikke uvanlig når man er plaget med har mage og uregelmessig avføring. Hemorioden er en utposning av blodårer( som en åreknute), som du kan kjenne som en har ert i endetarmsåpningen. Noen har også innvendige hemorioder.

De kan blø ganske mye, være smertefulle, kløe og gi irritasjon. For å få mer informasjon kan du gå inn på NHI.no å lese.

For å unngå hard mage er det viktig med fysisk aktivitet, et kosthold med mye fiber og det å drikke rikelig med vann, og gode "dovaner". Rådene du finner hos NHI.no om hard mage, er absolutt verdt å prøve ut.

Et annet råd jeg vil gi deg, er å bruke en lav krakk til å ha føttene på når du sitter på do og skal ha avføring. Noe av problemet med hemorioder, er at du ved hard mage blir sittende å presse, og det er med på gi utposninger og hemorioder. Sitter du med krakk, og kroppen litt fremoverbøyd, vil tarmen tømme seg lettere. Tarmkanalen blir helt rett, slik at innholdet får frie sluser og suser rett ut.
Her finner du fakta om dette, og det anbefales å prøve det :-)

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene