Hopp til hovedinnholdet

Plages med menssmerter.

Jente
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 12 år og blir 13 og jeg har mensen og vær gang jeg får mensen så gjør det veldig vondt jeg gråter nesten hele tiden. Og har dere noe tips sånn at det ikke gjør så mye vondt? Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. 

Så leit å høre at du har så vondt at du gråter. Det kan være vanskelig når menssmertene er veldig kraftige. Det er dessverre en del jenter som sliter med sterke menssmerter. Ofte er plagene med menssmerter sterkest i tenårene. Smertene kan være så sterke at det går ut over hverdagen de første dagene av mensen. Å ha litt menssmerter er normalt og noe de fleste opplever, men noen plages mye mer enn andre. Smertene du har når du har menstruasjonen, kommer som oftest av kramper og kraftige sammentrekninger i musklene i og rundt livmoren. Når man får slike smerter så strammes gjerne andre muskler også og da spesielt i nedre del av mage og rygg og man får derfor gjerne også ryggsmerter.

Det finnes flere mulige måter å lindre plagene på. For å lindre smertene, kan du prøv å legge noe varmt mot magen. F. eks en varmepute eller en varmeflaske. Det høres kanskje rart ut, men det hjelper også å være fysisk aktiv, mange får faktisk mindre vondt av å bevege seg. Du kan gjerne prøve å gå deg en rask tur, jogge eller gjøre noen lette strekkøvelser for å bevege på området du har vondt i.  Treningen får fart på blodsirkulasjonen, som føret til økt blodtilstrømmingen i vevet, noe som kan lindre plagene. Avspenningsøvelser kan også forsøkes. Det kan til og med hjelpe og onanere, fordi dette også øker blodtilstrømningen til underlivet. Noen har også god effekt av Paracet eller Ibux for å lindre smertene. Husk at smertestillende tabletter bør tas før smertene blir store for å ha best effekt.

Hvis alt dette er prøvd ut noen ganger og smertene fortsatt er et stort problem, er det lurt å ta en prat med lege for å finne ut om det er spesielle årsaker til plagene og for å få råd og eventuelt medikamenter for å lindre smertene. Både smertestillende, og eventuelt bruk av hormonell prevensjon som p-piller, kan gi lindring til sterke menssmerter.

Snakk med de voksne hjemme om du sliter med sterke mensplager, slik at de kan støtte og hjelpe deg med å finne frem til noe som gjør det lettere.

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen enda? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene