Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

Jeg stoler ikke på kostholdslisten min, vil ikke gå opp i vekt.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fått en kostliste jeg må følge på grunn av spiseforstyrrelser, men jeg stoler ikke på den. Er 18 år, 171 cm og veier 46 kg. Har veid det samme en stund nå. Vet jeg spiser alt for lite nå, ca 1500 kcal daglig og er litt aktiv, typ skolegang, tur med hunden osv. Jeg går ikke ned i vekt og med den kostlisten jeg har nå på 2400 kcal skal jeg holde vekten stabil til vi etterhvert skal begynne å tenke på vektøkning. Jeg tør ikke følge den fordi jeg er redd for å gå opp i vekt. Er ikke klar. Hvorfor går jeg ikke ned? Vil jeg gå opp i vekt av å følge kostlisten?

Besvart 13.09.2017 14:39
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at du har vanskelige tanker om du er engstelig for å gå opp i vekt om du følger din kostliste. Samtidig er det bra at du får hjelp for din spiseforstyrrelse og ser at det er nødvendig for deg å gå opp i vekt for å bli frisk.

Om du kommer til å gå opp i vekt ved å følge denne kostlisten, er det dessverre ikke mulig for meg å si noe om. Men generelt kan en si at en jente på din alder, høyde, vekt og aktivitetsnivå, trenger mer enn 1500 kalorier for å holde vekta og klare å gjøre de tingene en ønsker i løpet av dagen.

men hvis denne kostlisten er en avtale mellom deg og din terapeut, er det viktig at du forsøker å følge den. Ellers vil jeg anbefale deg å snakke med din terapeut om dine vanskelige tanker og at du ikke føler deg helt klar. Det er viktig å være ærlig om sine tanker og følelser, slik at dere kan samarbeide bedre om å få deg frisk. 

For det er vel kanskje ikke kostlisten som er problemet? Men heller dine tanker om kropp og vekt?  Det er veldig vanlig å ha motstridende følelser når en har en spiseforstyrrelse. En vet med fornuften at en bør bli frisk og gå opp i vekt, men følelsene og tankene sier noe helt annet. Vi har laget en fin artikkel om dette her, som jeg anbefaler deg å lese. "Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt"

Jeg oppmuntrer deg til å ta vare på deg selv og holde ut. Tål deg selv og øv deg på å snakk til deg selv på en positiv måte ved å bli din egen beste venn. Vær åpen med din terapeut og si i fra om hvor mye du klarer. Ikke gå med på ting du vet du ikke kan gjennomføre, bare fordi du ønsker å være flink og grei.

Lykke til på veien til å bli frisk. 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser