Hopp til hovedinnholdet

Smerter ved sex, og svie i underlivet. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 17, snart 18 år. Jeg har en kjæreste og vi har vært sammen nå i over ett år. Vi har da også sex og i det siste har jeg hatt plager i underlivet som da fører til at jeg ikke ønsker å ha sex ettersom disse plagene er vonde. Jeg har svie i underlivet som går over en liten periode til jeg får mensen igjen så kommer det tilbake. Dette er svært ubehagelig og gjør kjempe vondt når vi har sex.. hva kan dette være og hva bør jeg gjøre? Har ingen kløe bare svie.. hilsen bekymret 17-åring

Besvart 07.12.2017 18:44
 

Svar
Hei

Det er dessverre noen jenter som er plaget av smerter i underlivet og ved sex. Ofte blir sopp i underlivet, satt som årsak. Og sopp er relativt hyppig hos unge jenter.

Symptomerer kløe og svie, rød eller hvit, flassende hud. En kan få hvitt belegg, og utfloden kan bli klumpete. Man kan ha sopp uten å ha alle symptomene. 

Jeg tenker derfor at hvis du ikke har gjort det alt, så kan du prøve en soppkur. Siden du har smerter i skjeden/symptomer fra skjeden, kan du prøve en soppkur med krem OG vagiatorier (Stikkpiller til skjeden). En får kjøpt soppkur reseptfritt på apotek (spør der, og følg alltid pakningsvedlegget). 

Men ofte blir sopp satt som årsak til smerter i underlivet, der det faktisk er andre årsaker. Det kan være kjønnssykdommer, betennelser, psykiske problemer som setter seg i underlivet, og mange andre årsaker til smerter i underlivet. 

Det viktigste er uansett at en får undersøkt dette grundig. Jeg vil derfor råde deg til - hvis en soppkur ikke virker - at du går til lege med dette. Legen kan da sjekke deg for kjønnssykdommer, betennelser, sopp og andre tilstander. Du kan oppsøke fastlegen eller lege ved Helsestasjon for ungdom. Du trenger ikke gå til gynekolog. 

Lykke til og god bedring!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk