Hopp til hovedinnholdet

Jeg har endel irritasjoner i underlivet, hva kan jeg gjøre selv?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år. Jeg har i det siste hatt en del irritasjoner i underlivet. Det klør, kommer noen ganger ut noe hvitt som ser ut som en gugge, noen ganger ser det rødt ut og kjønnsleppene er litt røde, og det svir en del. Jeg har søkt litt på nettet, og lurer på om dette er sopp/ soppinnfeksjon. Jeg tør ikke si noe til mamma eller pappa og heller ikke gå til helsesøster eller lege. Hva skal jeg gjøre. Spørsmålet er vell, er det noe jeg kan gjøre selv? Er det farlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Dette er ikke farlig og ganske vanlig.

Slik du beskriver dine symptomer kan det høres ut som en soppinfeksjon. Det er ikke smittsomt eller noe en får ved å ha seksuell kontakt med noen.

Mange jenter og kvinner kan få soppinfeksjon i løpet av livet, og årsaken til dette kan være ulike.

Overalt på kroppen finnes det mange ulike bakterier og sopparter, som til sammen utgjør det som kalles den naturlige floraen. Sopp finnes naturlig på hud, i munn, i mage, og også i skjeden hos mange kvinner. Vanligvis gir sopp ingen plager, blant annet fordi en rekke naturlige bakterier holder den i sjakk.

Foreløpig vet vi ikke så mye om hvorfor noen får plager av sopp i skjeden, mens andre aldri eller sjelden merker noe til dette. Overdreven vasking, bruk av såpe og intimsåpe samt bruk av antibiotika (for eksempel mot urinveisinfeksjon) øker risikoen for plager. Grunnen er at vasking, såpe og antibiotika fjerner bakterier, men ikke sopp. Det bli dermed en ubalanse i den naturlige floraen.

Her kan du få mer informasjon angående sopp og hvordan du skal forholde deg til dette.

Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden. I tillegg brukes en krem som skal smøres på huden rundt skjedeåpningen. Spør etter kombinasjonspakning mot sopp på apoteket. Kombinasjonspakningen inneholder både krem og stikkpiller, og fås kjøpt uten resept. Det finnes flere merker som virker like bra, for eksempel Canesten eller Pevaryl.

Hvis plagene ikke gir seg i løpet av en uke, eller hvis plagene kommer tilbake etter behandling, er det viktig at du bestiller time hos lege. Det er viktig å få sjekket om det kan være andre årsaker enn sopp til at du har kløe og endret utflod. I tillegg viser det seg at bruk av krem og stikkpiller i seg selv kan føre til svie og sårhet hvis du bruker det for mye og for ofte.

Ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager