Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

Jeg må bruke bleie.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 14 år som må bruke bleie rett og slett fordi at jeg fremdeles bæsjer og tisser på meg, før så pleide jeg å bare bruke bleie på natta, men så sa mamma at hun var lei av å vaske klær med bæsj og tiss på seg og skolen er helt enig i at jeg burde bruke bleie på dagtid. Hva skal jeg gjøre? Eller må jeg bare høre på mamma og skolen og bruke bleie på dagtid også, å jeg synes det er flaut å bruke bleie på skolen når jeg er en tiendeklassing og de ler av meg pågrunn av problemet mitt og jeg har også veldig liten tiss den er så liten at man nesten ikke kan se den. Når jeg bæsjer meg ut på skolen så sier jeg bare i fra til læreren min og hun blir med meg på do og skifter på meg og når jeg er hjemme så er det mamma som skifter på meg og når jeg er med venner så er det mødrene deres som skifter bleie på meg. Jeg har en god kompis som har det samme problemet han bruker også bleie og med han så er det også moren hans som skifter på han jeg liker han litt betyr det at jeg er hom

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår, ut fra det du forteller at du sliter. Det å bruke bleie når man er 14 år er en stor utfordring.

Jeg synes imidlertid at det er kjempefint at du skriver til oss om dette fordi andre kan se at det er flere som har problemer knyttet til avføring og urin, også i ungdomstiden.

Ut fra det du skriver her så tenker jeg at du kanskje ikke har gitt alle de opplysningene jeg burde hatt for å gi deg et godt svar.

Du skriver, blant annet, at du får hjelp til å skifte bleie, og da lurer jeg på hva som er grunnen til at du ikke kan ordne det selv?

Kan hende har du noen fysiske begrensninger, eksempelvis lammelser, som du ikke har beskrevet her, og da kan det også være dette som gjør at du ikke har kontroll over urin og avføring, og at du ikke kan skifte bleie selv?

Hvis det er slik at du ikke har kontroll over urin og avføring uten at du har en fysisk forklaring på det så bør du bli vurdert av fastlegen din.

Skulle det være sånn at det ikke er noen fysisk årsak til at du er inkontinent for urin og avføring( altså at du ikke har kontroll over urin og avføring) så vil også råde deg til å snakke med helsesøster på skolen for å se om du ved å ha en plan over toalettbesøk kan hindre at du må bruke bleie.

Dette forutsetter selvfølgelig at du ved å få hjelp kan få kontroll over urin og avføring.

Du sier at elevene ler av deg, og det er helt uakseptabelt.

Dette må det bli slutt på.

Læreren og skolen har ansvar for at du har et godt skolemiljø, og da skal ingen le av deg fordi du har utfordringer. 

Du sier at du har en kompis som du liker litt. Det er ikke sånn at det betyr at du er homofil. 

I ungdomstiden finner man ut en del om seg selv, det gjelder også i forhold til hvem man tiltrekkes av.

Noen kan i perioder like noen av samme kjønn uten at de er homofile/lesbiske. Andre kan allerede i ungdomstiden finne ut at de er homofile/lesbiske.

Hvis du har tanker om at du er homofil så kan du snakke med helsesøster om dette.

Jeg håper at du har fått svar på spørsmålene dine.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Ofte stilte spørsmål om å være homofil

Holder hender (www.colourbox.com)

Mange opplever at det kan være krevende å stå frem som homofil i ungdomstida. Hva skal du si til foreldrene dine? Hvordan vil vennene dine reagere? Og hvor skal du egentlig treffe andre homofile?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet