Hopp til hovedinnholdet

Redd for å komme ut som lesbisk på videregående ..  

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg gruer meg litt til videregående skole. Fordi jeg er ganske sikker på at jeg ikke kommer til å være med vennene mine fra skolen. Fordi de har bedre karakterer enn meg. Jeg gruer meg spesielt for å fortelle at jeg lesbisk, fordi når jeg fortalte vennene mine det var det lett og ikke alle vet det + jeg kjenner dem ganske godt. Men i videregående er det nye folk og noen av dem kan ha hatt en dårlig fortid der de har mobbet folk eller noe sånt. Jeg vet jeg bare er 13 år , men jeg er forsatt redd for det verste. Jeg er ikke fult så åpent med legningen min. Altså de fleste antar at jeg er heterofil, men noen vet at jeg er lesbisk. Håper bare at det blir bedre i videregående at jeg kan være helt åpen uten å bli usikker på å bli sett ned på eller noe slikt. :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Så bra du tar kontakt og deler de vanskelige følelsene som du sitter inne med. Dette er første skritt på veien mot å få hjelp til å kunne få være deg selv på ekte.

Desverre er det fremdeles noen som ikke vet at det er like fint å få følelser for noen av samme kjønn som i et annet. Vi mennesker kan jo ikke styre hvem vi tilfeldigvis forelsker oss i, dette er noe som bare skjer i oss og som handler om kjemi.

Det å være lesbisk er like bra som å være heterofil, bare ikke fullt så vanlig. Det å være i mindretall kan oppleves problematisk. Noen synes derfor det kan være vanskelig å skille seg ut fra de andre, eller føle ting som ikke "flertallet" gjør.

Heldigvis er det jo slik at flere og flere får økt kunnskap rundt dette med seksuell identitet, og det enorme naturlige mangfoldet som finnes. Derfor tenker jeg jo at ungdom på videregående har fått enda mere kunnskap og livserfaring rundt det mangfoldet som finnes rundt forelskelse og tiltrekning, enn de som er like gamle som deg akkurat nå!

Du skriver at du frem til nå har hatt gode opplevelser rundt det å fortelle om deg selv til andre. Kan det derfor være slik at du kan ta med deg disse positive erfaringen videre i møte med de på videregående?

Fordi fantasien vår kan spille oss noen puss, og skape negative forventninger, vil jeg anbefale deg å snakke med noen som kan hjelpe deg med å utforske de følelsene som du sitter inne med. Ved å ta de frem og dele de med noen, kan du forhåpentligvis oppleve at fremtiden ikke trenger å bli så skummel som du frykter. Her kan helsesøster være en fin person å snakke med. Hun har taushetsplikt og erfaring på området. Legger ved noen artikler du kan se på.

Som du sikkert skjønnner, er du ikke alene om å forelske deg i noen av samme kjønn. Vil derfor råde deg til ikke å stå alene i dette, men søke støtte hos andre som har gått veien før deg! Du kan også kontakte Ungdomstelefonen og YouChat for flere innspill.

Hold ut! Selv om det kjennes fryktelig vanskelig ut akkurat nå, er min erfaring at et kommer til å bli bedre. Ikke mist håpet. Du er akkurat slik du skal være, ta plass i verden som deg selv!

Hvis du bor i Oslo er du hjertelig velkommen på helsestasjon LHBT.

Ønsker deg masse lykke til, heier på deg!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaja - om å komme ut av skapet

Jente på fjellet (colourbox.com)

Kaja begynte å tenke på at hun kanskje var lesbisk allerede da hun gikk i syvende klasse, men først i åttende gikk det virkelig opp for henne. Da ble hun kjempeforelska i ei jente i parallellklassen.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Forelsket i en med samme kjønn og trenger noen å snakke med?

Jente ringer (colourbox.com)

Forelsket i en med samme kjønn? Usikker på din identitet eller seksualitet? Prat anonymt med noen som har vært der før deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lesbisk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lesbisk