Hopp til hovedinnholdet

Veit ikkje korleis eg skal si til mamma og pappa at eg e bifil. Tips?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Veit ikkje korleis eg skal si til mamma og pappa at eg e bifil. Tips?

Besvart 22.03.2019 07:13
 

Svar
Hei jente 13 år.

Det kan være en utfordring å snakke med foreldre om legning. Man er redd for ikke å bli forstått, tatt i mot som den man er og man er redd for å bli avvist. 

Det kan hjelpe å snakke med en voksen man stoler på om disse tingene. Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen, eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. Da får du mulighet til å reflektere/snakke/samtale rundt dette og du vil bli mer klar over hva du føler, mener og tenker. Da blir du tryggere på deg selv og det vil være lettere å snakke med foreldrene dine. 

Du kan også ha helsesykepleier med i samtalen med dine foreldre. Da blir det lettere å forklare, fordi du har en voksen støttespiller med som vet, forstår og aksepterer. Denne kan også hjelpe deg, hvis du står fast i samtalen. 

Foreldre reagerer forskjellig. Noen aksepterer og forstår lettere enn andre. Uansett trenger de tid på venne seg til tanken. Du har visst en stund at du har talentet til å forelske deg i personer av begge kjønn. Det kan hende at de aldri har tenkt tanken. Det kan du også si til de at du forstår. Da blir det lettere for dere alle. Når de har fått tid til å tenke på dette, kan dere sammen finne ut hvordan dere skal fortelle det til eventuelle søsken, besteforeldre eller andre. 

Mange støtter seg på gode venninner/venner. Du skriver ikke omhu har snakket med venne rom det. Snakk med helsesykepleier om hva som er best for deg, hvem du skal fortelle det til først. 

Du kan også snakke med Ungdomstelefonen. Da får du snakke med en som har vært gjennom akkurat dette med å snakke med de nærmeste. Det kan være tilfeldig god hjelp. 

Du er unik og verdifull! Vær stolt av den du er! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

 

Hilsen helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

- Jeg er homofil, men tør ikke si det til noen

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Jeg er homofil, men jeg er redd for å fortelle det til familie og venner. Hva skal jeg si, og hva hvis de ikke takler det?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bifil
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bifil