Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig usikker på om jeg er lesbisk eller ikke. Hva er jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig usikker på om jeg er lesbisk eller ikke. Når jeg tenker på kjærester og sånn, er det alltid jenter. Jeg har kysset en jente før, og likte det ganske godt. Når jeg tenker på gutter blir jeg aldri tent, og synest nesten det er litt ekkelt! Har likevel aldri vert forelska i ei jente, men ikke i en gutt heller. Hva er jeg? Er veldig forvirra her...

Besvart 12.06.2019 17:45
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Det kan være vanskelig å finne ut hvilken legning en har. Det at du tenker på jenter når du tenker på kjærester, gir deg viktig informasjon om deg selv. 

Hvis man klarer å skille mellom hvem man forelsker seg i og hvem eller hva man tenner seksuelt på, kan det være til hjelp. Seksuell tenning og forelskelse er to forskjellige følelser.

Det er vanlig at man fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn og onanerer til fantasier av samme kjønn. Man kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen feminitet og kjønnet sitt.

Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at man blir varm og får gode følelser, er man kanskje forelsket. Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om man er lesbisk.

Det er ikke sikkert at man en gang for alle vet hva som er riktig for seg selv. Man kan forandre seg, forandre hvilke kjønn man forelsker seg i og seksuell tiltrekning kan også forandre seg. 

Hvis det er sånn at du for det meste, eller hovedsakelig forelsker deg i jenter, så kan kanskje betegnelsen lesbisk passe for deg nå? Kanskje vil du i framtida forelske deg i gutter? Da kan betegnelsen heterofil passe.

Det er bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har. 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller du kan ringe Ungdomstelefonen. Da får du mulighet til å reflektere og samtale om dette, og du vil bli mer klar over hva du tenker, føler og mener.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv