Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg fortelle at jeg er bifil eller lesbisk?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er ganske sikker på at jeg er bifil (mest mot lesbisk). Har sagt det til en person, en nettvenn jeg deler alt med (har møttes et par ganger, men får egentlig ikke lov å ha kontakt med hu, for mamma liker henne ikke) vi har gått gjennom akkurat de samme psykiske lidelsene på samme tid og er den personen jeg stoler mest på i hele verden. Har veldig lyst å si det til flere personer, eller de nærmeste, fordi det er noe jeg faktisk er ganske stolt over. Men greia er at jeg vet at jeg ikke blir akseptert og kommer til å bli mobba hjemme.. Har sagt at jeg er vegetarianer en gang, og nå sier mamma og pappa sånn “skal du ikke ha kjøtt” sånn hver gang vi spiser middag.. De gjør det bare for å terge meg.. Og pga dette vil jeg liksom enda mer ha en jentekjæreste bare for å “irritere” dem tilbake.. Også føler jeg det vil bli rart blandt venner og sånn, selvom det egentlig ikke har noen grunn, det er jo egentlig akkurat det samme som at ei jente er venn med gutter, med tanke på forelskelse.Tips?

Besvart 14.08.2019 23:02
 

Svar
Hei jente 13!

Når en kommer i puberteten, skjer det mye med kroppen; en vokser i høyden, det begynner å vokse hår på deler som før var uten og en begynner å lukte svette, slik at en må dusje hver dag. 

I tillegg begynner en å finne ut av hvem en er som person. En blir forelsket og kåt. Noen ganger virker det som om det bare skjer helt av seg selv og en vet ikke helt hvorfor en blir forelsket i og kåt på noen. Både jenter og gutter kan oppleve at alle kjønn er spennende og gjør at en begynner å lure på hvem en egentlig er.

Dette er en del av det å bli voksen og å finne ut hvem en er. Noen har et stort behov for å plassere seg i en bås og kalle seg bifil eller homofil. Andre tenker det ikke er så viktig og vil ikke definere seg som noe som helst. 

For deg betyr det at du kanskje er bifil, kanskje er du heterofil. Etterhvert som du blir eldre og gjøre deg flere erfaringer med forelskelser og seksuelle tiltrekninger, så vil det bli klarere for deg hvem du er. Du trenger derfor ikke å bestemme deg nå.

Av og til kan det være ok å snakke med andre på egen alder som har samme tanker som de du tar opp i spørsmålet ditt. Da kan du chatte anonymt med Ungdomstelefonen eller YouChat

Ofte kan det kjennes vanskelig å skulle begynne å snakke åpent om seg selv til familie og venner. En kan kjenne seg usikker på hva de måtte mene og hvordan en vil bli møtt: vil en bli forstått, akseptert og vil de være like glad i meg som før. Ofte handler det om å "ta sats" og tørre å fortelle om seg selv. En vil da som oftest oppdage at de en snakker med synes det er ok. Kanskje de blir overrasket, men det er lkke unaturlig. Husk at du har tenkt på dette en stund, og at for de vil dette være en nyhet.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver - NACS

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv