Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli mer aktiv og møte nye mennesker?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg har en veldig usporty familie, og itilegg er det -for å være helt ærlig- utrulig dårlige muligheter med idrett generelt i denne kommunen og kommunene rundt i nærheten. Og når det er vansklig med norsk idrett her, blir det vel enda vanskligere med typisk amerikansk sport? Jeg er så intrissert i USA at jeg skal være utvekslingstudent der 1, kanskje 2 år. Jeg kan nesten ikke vente, jeg har ingen venner, og kjeder meg utrolig mye, er ikke noe særlig aktiv. Men jeg prøver å finne noe idrett, men jeg syntes det er veldig vanskelig. Hva syntes du jeg bør gjøre for å prøve å ungå å kjede meg? Med mindre jeg begynner på en idrett, og da også kanskje får meg en venn, aner jeg ikke hva jeg skal gjøre... Livet mitt er utrulig kjedelig, og jeg føler et stort press på meg for å gjøre noe. Både fordi jeg kaster bort livet mitt, og fordi jeg allerede mangler skills (jeg har alrdi vært særlig aktiv), jeg vil ikke være dårlig når jeg er i USA. Det ville vært kjedelig for både meg og de andre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så spennende at du har lyst til å dra til USA! Det fremstår for meg at du er motivert til å finne noe å interessere deg for og å møte folk. Du nevner at du kjeder deg og ikke har noen venner, og jeg forstår at dette er vanskelig å føle på.

Du nevner idrett og at du ville finne en aktivitet å drive med - men om du ikke er interessert i idrett så må du ikke nødvendigvis drive med det. Vi liker alle forskjellige ting, noen er opptatt av idrett og sport mens andre ikke er det. Det er også viktig å tenke på at det finnes utrolig mange idretter,  på samme måte som det finnes utrolig mange aktiviteter som ikke har med idrett å gjøre.

For mange er det å lære seg et instrument en viktig interesse, andre driver med tegning, politikk elller er frivillige i en organisasjon - det finnes masse! Og hva som passer deg er det du selv som vet best.

Er det noen i klassen din som driver noe som kan virke interessant? Hør med de og spør om du kan bli med på en øving eller samling? Det skader ikke å spørre, som regel synes folk bare at det er fint om andre er interessert i det samme som de. Og det er ikke alltid så lett å få full oversikt over hvilke tilbud som finnes i kommunen, er du sikker på at du har fått oversikt over alt? Spør rundt, snakk med rådgiver, er det en fritidsklubb du kan gå til? Eller et kulturhus? Det kan være de vet om noe!

En annen mulighet er å søke rundt på nettet om du finner noen forumer med folk som har samme interesser som deg. Du kan finne masse informasjon online! Men da er det selvfølgelig viktig å ha nettvett og være litt forsiktig.

Du sier du mangler skills, snakker du da bare om idrett og fysisk aktivitet? Ikke alle trenger å være gode i sport. Klart at det er helsemessig lurt å være i aktivitet, men det er ikke nødvendig å bli ekspert. Uansett hva du velger å bruke fritiden din på, så er det viktigste at du trives med det og er motivert for å drive med det.

Og når det gjelder USA, om du har tenkt til å studere der så er det jo lenge til - mye kan ha forandret seg til da. Eller tenker du utveksling i VG2? Du har uansett noen år på deg til å tenke på dette. Mye av idretten og andre aktiviteter i USA er ganske lik den norske, og det er jo også en gylden mulighet for at du kan lære noe nytt? Ingen forventer at du som er norsk skal være ekspert i typiske amerikanske sporter.

Og når det gjelder dette med venner og det å ha skills, så har ikke disse to tingene noe med hverandre å gjøre. En god venn liker deg ikke fordi du er flink i en sport, men fordi vedkommende liker deg som person. Alle mennesker har forskjellige positive egenskaper, og jeg er sikker på at du har noen personlige egenskaper som gjør at folk vil bli venn med deg. Fokuser på hva som er positivt med deg. Smil til deg selv i speilet og gi deg selv komplimenter. Ikke være redd for å "drite deg ut" eller si noe feil, det er stort sett bare en selv som legger merke til sånne ting. Vær deg selv, det er mer enn nok.

Men jeg skjønner at det er vanskelig å føle på det å ikke ha noen venner. Vær positiv og ta kontakt med folk, det kan være en god start. Det er kanskje enklere sagt en gjort, men det gjelder å utfordre seg selv litt og gå utenfor komfortsonen dersom du ønsker å forandre på ting i livet ditt.

Vi på ung.no heier på deg, og ikke vær redd for å ta kontakt med oss igjen. Sjekk gjerne ut artiklene jeg har lagt ved under svaret, jeg tror de kan være interessante for deg :)

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett