Hopp til hovedinnholdet

Foreldre stenger mobil og tar tingene

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Er det greit at foreldre stenger mobil, bankkort, fjerner pc (skole-pc på VGS) og truer med dette i krangler? Får alltid stengt mobilen når jeg og mine foreldre er uenige i krangler om det så gjelder min bruk av min fritid og overnatting og besøk hos venner

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nei, det er ikke greit. Foreldre kan bestemme at du ikke får bruke mobil når du sover eller kan kreve å få se meldingene dine hvis de har god grunn til bekymring. Da skal de snakke med deg om dette. 

Vi synes ikke foreldre skal true eller gjøre dette med mindre de har en veldig god grunn og har snakket med deg om dette. Det er lov å være uenig og du skal få si din mening. Du er 16 år og din mening i saker som gjelder deg skal telle mye. Det vil si at du skal få si din mening når det gjelder din bruk av fritid, overnatting og besøk hos venner. Men, det er likevel foreldrene dine som bestemmer til slutt. 

Når det gjelder bankkort så er det vanlig at man har et bankkort man disponerer helt selv fra man er 15 år. Det er ihvertfall mulig i de alle fleste banker. Vi vet ikke hvilke penger du har tilgang til på din konto, men hvis dette er penger du har fått i gave eller tjent selv kan ikke foreldrene dine bestemme hva du skal bruke de på med mindre du bruker de på noe farlig eller ulovlig. 

Hvis du må bruke PC for å få gjort skolearbeid kan ikke foreldrene dine ta denne. Da må de disponere en annen PC for deg så du får gjort skolearbeidet ditt. Foreldrene dine kan bestemme at du ikke får være på sosiale medier hele tiden eller spille dataspill hele natta. Det kan de fordi de har ansvar for at du er frisk og opplagt til skolehverdagen. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit