Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å få bedre selvtilit.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er jente som kommer fra Polen og har blitt mobbet på barneskolen på grunn av det. Jeg går i 10.klasse nå, og sliter fortsatt. Jeg og foreldrene mine har snakket med de som mobbet meg og broren min, og vi har ordnet i det. Men jeg tenker og opplever det fortsatt. Jeg tør ikke å snakke høyt i klassen og tør ikke å si min mening. Jeg elsker å trene og trener svømming, elsker å ha gym. Men hvis vi gjør noen øvelser blir jeg helt stum og vet ikke hva jeg skal gjøre. Av og til glemmer jeg gymtøy med vilje, bare for å ikke dumme meg ut. Jeg sliter også med å snakke med andre i klassen, og blir helt rød i ansiktet hvis det skjer noe jeg ikke vil at det skal skje. Eller så blir jeg rød i ansiktet hvis jeg er flau, nervøs eller noe sånt. Hvordan kan jeg få bedre selvtillit? Hva kan jeg gjøre? Har prøvd forskjellige ting.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.

Det er bra at dere har fått ordnet opp i det med mobbingen.  Du sier at du strever litt fortsatt og du syns det er vanskelig å være helt trygg i ulike sammenhenger på skolen.  Å si noe høyt i klassen, er det jo mange som kan syns er litt vanskelig.  Når noe er vanskelig, er det lurt å øve på det litt og litt.  Kanskje du kan bestemme deg for at du skal prøve å rekke opp hånda EN gang i hver time, og så øve på litt og litt mer.  Prat gjerne med læreren og få litt støtte.  Bra du liker gym!  Fortsett å være med, selv om du kan grue deg litt.  Minn deg selv på at du er helt bra nok.  -Og være også klar over at mange gruer litt for gymmen.  

Det er en ganske vanlig reaksjon på flauhet å rødme litt.  Det er helt naturlig, og noe mange gjør.  -Oftest kjennes det mer enn det syns.  Minn deg på det. 

Den beste hjelpe du kanskje kan få for å bli tryggere og bry deg mindre om rødming, er det DU som kan gi deg selv.  Det handler om å begynne å tenke litt annerledes og mer hjelpsomme tanker som bygger deg opp i stedet for å trekke ned.  Du kan lese mer om hvordan du kan gjøre dette i artiklene under.  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Flau? Se filmene

Video skjult kamera (ung.no)

Det er ikke alt som passer å spørre om til enhver tid. Se videosnuttene som er filmet med skjult kamera, der grenser og intimsoner utfordres.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse