Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en veldig overbeskyttende mamma.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en veldig overbeskyttende mamma. Hun lar meg nesten aldri gå ut og når jeg får gå ut så må hun alltid ringe meg. Jeg får ikke engang være ut til 7! Jeg er 13 år liksom. Jeg begynner å bli veldig lei. Når jeg er ut med venner så ringer hun meg og ber meg gå hjem og spise. Å da kan jeg ikke gå ut igjen. Dette har foregått så lenge. Jeg orker det ikke lenger. De andre vennene mine får lov til å være ute til 10! Og jeg må rett hjem etter skolen. Det er så dumt for folk vil jo som oftest finne på noe når skolen slutter. Jeg må noen ganger ringe pappa for å få han til å overbevise mamma (han bor i oslo) Det er så urettferdig. Jeg skjønner at hun blir bekymret for meg, men at jeg ikke får gå ut med venner. Det er drøyt. Jeg vet ikke hvem jeg skal snakke med. Jeg har prøvd å snakke med henne, men hun blir bare sint og begynner å kjefte. Jeg synes at jeg er gammel nok til å passe på meg selv! Jeg har tenkt å snakke med helsesøstra.. JEG HATER Å VÆRE HJEMME!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er dessverre ganske vanlig at man krangler med sine foreldre i ungdomstiden. Det er ikke uvanlig at det er tenåringer og foreldre har ulike meninger og regler og forventninger. Foreldre og ungdom ser kanskje i stadig større grad forskjellig på ting. Ungdom ønsker ofte mye større grad av selvbestemmelse og privatliv enn foreldre er vant til. Det er ofte viktig å "reforhandle" regler og holdninger til hverandre. Det er ikke alltid lett.

Barneloven sier at barn og unge skal få gradvis mer selvbestemmelse etter hvert som de blir eldre. Når man er 18 skal man være i stand til å klare seg selv. Det er en fordel å ha trent på å ta egne avgjørelser før den tid. Det innebærer også at man ikke kan flytte hjemmefra uten foreldres samtykke før man er 18.

Det høres ut som at det er viktig at dere setter dere ned å snakke sammen om hvordan dere skal ha det. Dersom du tenker at det kan bli vanskelig å snakke samen uten hjelp er det mulig for dere å bestille time ved familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke sammen og løse konflikter på en bedre måte.

Håper dette er til nytte for deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit