Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene til venninnen min behandlet meg dårlig siden jeg er mørk i huden. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! Jeg begynte på en ny ungdomsskole etter sommerferien og jeg fikk en ny venn. Hun er veldig kul og snill og vi har det veldig gøy sammen. Men i går så var jeg hjemme hos henne og da jeg var der, behandlet foreldrene hennes meg dårlig siden jeg er mørk i huden. De ga meg ikke mat, snakket ikke til meg og himlet med øynene til meg hele tiden. Vennina mi la ikke merke til det. Jeg ble litt lei meg og lurer på hva jeg skal gjøre. Tenk hvis foreldrene hennes tvinger henne til å slutte å være med meg, for da har jeg ingen å være med og jeg har kjempe lyst å fortsette å være med henne. -j13

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no!
 
Først vil jeg si at det er flott at du har fått en ny venn! Det er ikke så lett å begynne på ny skole og bli kjent med nye venner.
 
Du forteller at du opplevde at foreldrene til venninnen din behandlet deg dårlig da du var på besøk hos venninnen din og at du tenker at dette er på grunn av din hudfarge.
 
Ingen skal utsettes for rasisme, så det er leit at du har opplevd dette. Kan det hende at foreldrene til venninnen din er annerledes enn det du er vant til hjemmefra, og at de ikke ga deg mat fordi de ikke pleier å gjøre det til venner som er på besøk? Jeg synes det er rart at de ikke snakket med deg, det hadde vært naturlig at de hilste på deg og ble litt kjent med deg tenker jeg.
 
Hvis dette skjer om igjen kan du kanskje spørre venninnen din om hun kan fortelle litt om hvordan det pleier å være når hun har med venner hjem på besøk? Kanskje du kan fortelle venninnen din at du liker veldig godt å være sammen med henne og at du håper at foreldrene dine vil la henne få lov til å være venn med deg.
 
Jeg vil oppfordre deg til å snakke med helsesøster på skolen din slik at du kan få støtte og flere tips til hvordan du kan takle denne situasjonen.
 
Jeg ønsker deg masse lykke til!
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit