Hopp til hovedinnholdet

De ytre og de indre kjønnsleppene er helt dekt med talgkjertler.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har sendt inn et par spørsmål men følte jeg ikke fikk svaret jeg leter etter.. De ytre og de indre kjønnsleppene er helt dekt med talgkjertler. (Hvite prikker/blemmer) Og de har vært der i over et halvt år.. For ca 1 måned siden så tenkte jeg at det var sopp så jeg prøvde canesten i 2 uker men det hjalp ikke i det hele tatt, så det er ikke sopp. Jeg har aldri hatt sex før så det kan ikke være noen form for kjønnsvorter? Det må jo finnes en kur for talgkjertler! Det er ubehagelig og ser ekkelt ut! Funker ikke brulidine eller pyrisept i kremform? Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre.. Tørr ikke dra til lege eller helsestasjon for da finner foreldrene mine det ut.. Værsåsnill :( det må finnes en kur.. Hilsen veldig bekymret 16 år gammel jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Nei, det kan ikke være kjønnsvorter. For å få kjønnsvorter må man ha hatt seksualitet med en annen. 
 
Man gjør ikke noe med talgkjertlene hvis de ikke har blitt infisert av bakterier og ser ut som kviser. Hvis de har blitt infisert kan det hjelpe på å smøre Pyrisept på eller Brulidin. Det får du kjøpt uten resept på apoteket.
 
Her ser du hva norsk helseinformatikk skriver om talgkjertler; "Talgkjertler befinner seg utenfor hårfolliklene og skiller ut en olje som betegnes sebum (talg). Denne oljen skilles ut i hårsekken og smører både hårstrået og huden rundt. Oljen beskytter mot gnissing og gjør huden og håret mer "vannsikkert". Disse talgkjertlene finnes overalt i huden, men flest kjertler er det i hodebunnen, ansiktet, midt på brystet og i skrittet. 
 
Du er 16 år. Da er du helserettslig myndig. Det vil si at det er du selv som bestemmer hvem som skal vite hva om helsen din. Du kan fritt dra til lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Leger har taushetsplikt!  
 
Jeg anbefaler at du snakker med en lege om dette. 
 
Jeg håper dette er til hjelp for deg.
 

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit